You are here

Τελευταία τηλεμαχία Τζόνσον-Κόρμπιν πριν από την κάλπη

06/12/2019 14:47

Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν διεξάγεται απόψε στο BBC (8.30μμ ώρα Λονδίνου), έξι ημέρες πριν από τις εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης.

Βασικός στόχος των δύο ηγετών, ιδίως του κ. Κόρμπιν που βλέπει το κόμμα του να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, θα είναι να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. 

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο σκιώδης Υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ σημείωσε ότι ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί. «Η μεγαλύτερη μάζα των ψηφοφόρων είναι οι αναποφάσιστοι», εκτίμησε το στέλεχος των Εργατικών.

Τα ερωτήματα προς τους δύο ηγέτες θα τεθούν από περίπου 100 πολίτες που θα βρίσκονται στο χώρο της τηλεμαχίας, στο Μέιντστοουν του Κεντ, καθώς και από πολίτες μέσω του ιστότοπου του BBC.

Ο συντονιστής, πολύπειρος δημοσιογράφος του BBC, Νικ Ρόμπινσον, έχει υποσχεθεί πως δε θα επιτρέψει στους ηγέτες απλώς να αναπαράγουν πολυχρησιμοποιημένες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Η τηλεμαχία γίνεται εν μέσω έντονων επικρίσεων σε βάρος του πρωθυπουργού Τζόνσον για το ότι αποφεύγει τις δύσκολες συνεντεύξεις. 

Το βράδυ της Πέμπτης ο δημοσιογράφος Άντριου Νιλ του BBC, που φημίζεται για τις δύσκολες και επίμονες ερωτήσεις που θέτει σε πολιτικούς, προκάλεσε τον κ. Τζόνσον να αποδεχθεί έστω και την υστάτη την πρόσκλησή του για μία συνέντευξη διάρκειας μισής ώρας, όπως έκαναν οι ηγέτες όλων των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίοι κατά γενική ομολογία βρέθηκαν σε δύσκολη θέση από την «ανάκριση» του βετεράνου δημοσιογράφου.

Μετά το τέλος της συνέντευξης με τον Νάιτζελ Φάρατζ, ο κ. Νιλ κοιτώντας την κάμερα απευθύνθηκε επί τρία λεπτά στον πρωθυπουργό, εκθέτοντας στην ουσία τα ερωτήματα που θα ήθελε να του θέσει από κοντά, τα οποία, όπως σημείωσε, συνοψίζονται στο ότι άνθρωποι που τον γνωρίζουν και που συνεργάστηκαν μαζί του στην πολιτική και στη δημοσιογραφία τον θεωρούν «αναξιόπιστο».

Συμπλήρωσε ο κ. Νιλ: «Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας θα χρειαστεί, κάποιες φορές, να προβάλει ανάστημα στον Πρόεδρο Τραμπ, τον Πρόεδρο Πούτιν, τον Πρόεδρο Σι της Κίνας. Επομένως σίγουρα δεν ήταν υπερβολικό να προσδοκούμε να περάσει μισή ώρα προβάλλοντας ανάστημα σε μένα;»

Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε επίσης να δώσει συνέντευξη στη δημοσιογράφο Τζούλι Έτσινγκχαμ του ITV, όπως έκαναν οι υπόλοιποι πολιτικοί ηγέτες. Το Συντηρητικό Κόμμα αντιτείνει ότι ο κ. Τζόνσον έχει μίλησε ήδη πάνω από 100 φορές σε δημοσιογράφους σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία και θα έχει συμμετάσχει σε δύο debate με τον βασικό του αντίπαλο μετά από απόψε.

Λίγες ώρες πριν από το αποψινό debate ο Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε δημόσια επιστολή προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν με την οποία τον κατηγορεί ότι θέλει να αλλοιώσει το δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit που υπόσχονται οι Εργατικοί αν αναδειχθούν κυβέρνηση, δίνοντας δικαίωμα ψήφου σε δύο εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη δική του πλευρά, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής ο κ. Κόρμπιν παρουσίασε εμπιστευτικό κυβερνητικό έγγραφο που, όπως σημείωσε, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός «παραπλανά εσκεμμένα τους πολίτες» αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας του Brexit που προωθεί.

Το έγγραφο φέρεται να περιλαμβάνει παραδοχή της κυβέρνησης ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον τα προϊόντα που θα μετακινούνται από τη Βόρεια Ιρλανδία προς τη Μεγάλη Βρετανία θα υποβάλλονται σε τελωνειακές δηλώσεις και ελέγχους, χωρίς να αποκλείονται και έλεγχοι περί της πρόελευσης και ποιότητάς τους. Τα δε προϊόντα που θα ακολουθούν την αντίστροφη διαδρομή, είναι πιθανό να υποβάλλονται επιπλέον και σε δασμούς.

«Επομένως, απλώς δεν είναι αλήθεια ότι δε θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου», σχολίασε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, στα τελευταίο τεύχος του πριν από τις εκλογές, το περιοδικό Economist δηλώνει ότι στηρίζει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες λόγω των «ακραίων» θέσεων των Συντηρητικών και των Εργστικών στο Brexit και στην οικονομία αντίστοιχα.

Το περιοδικό New Statesman, παραδοσιακός εκφραστής του κεντροαριστερού χώρου στη Βρετανία, αποκηρύσσει πέρα από τους Τόρις και τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως «ακατάλληλο για πρωθυπουργό», συστήνοντας στους αναγνώστες του απλώς να ψηφίσουν με στόχο να στερήσουν από τον Μπόρις Τζόνσον την αυτοδυναμία.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, από την εταιρεία Savanta ComRes δίνει 42% στους Συντηρητικούς και 32% στους Εργατικούς, με τη διαφορά να παραμένει σταθερή στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων πέφτει για πρώτη φορά κάτω από τις δέκα μονάδες, με 42,4% για τον Μπόρις Τζόνσον έναντι 32,8% για τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

ΚΥΠΕ