You are here

Τέσσερις εβδομάδες ανόδου στις τιμές φυσικού αερίου

12/08/2022 10:51

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατευθύνονται για τέταρτη εβδομάδα κερδών, καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για ακόμη βαθύτερη κρίση προσφοράς τον χειμώνα που θα μπορούσε να ωθήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.

Τα συμβόλαια σημειώνουν οριακές μεταβολές σήμερα αλλά είναι περίπου 6% υψηλότερα από τη Δευτέρα. Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη για μήνες θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς απομένουν μόλις δύο μήνες πριν από την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης σχολιάζει το Bloomberg. 

Η Μόσχα μείωσε τις αποστολές μέσω του Nord Stream, του κύριου αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με την ήπειρο, στο 20% περίπου της χωρητικότητας της σύνδεσης από τα τέλη Ιουλίου, επικαλούμενη προβλήματα με τους στρόβιλους. Οι ροές παρέμειναν σταθερές σε αυτό το επίπεδο έκτοτε. Αλλά ακόμη και με τα αποθέματα φυσικού αερίου που δημιουργούνται σταθερά, μια ευρύτερη κρίση έρχεται να υπογραμμίσει πόσο ρευστό είναι το σκηνικό.

Ο ποταμός Ρήνος -ο σημαντικότερος ποταμός της βορειοδυτικής Ευρώπης για τη μεταφορά βιομηχανικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών προϊόντων όπως το ντίζελ και ο άνθρακας- πρόκειται να γίνει σχεδόν αδιάβατος σε βασικό σημείο στη Γερμανία λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού. Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να παραμείνει για μήνες, αυξάνοντας ενδεχομένως τη ζήτηση φυσικού αερίου ως καυσίμου αντικατάστασης.

Το ολλανδικό συμβόλαιο μηνός, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς βρίσκεται στα 208,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι περίπου 10 φορές υψηλότερη τιμή από τον μέσο όρο αυτής της περιόδου τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Οι τιμές θα συνεχίσουν σε υψηλά επίπεδα όσο ο εφοδιασμός φυσικού αερίου από τη Ρωσία φαίνεται να παραμένει περιορισμένος», δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της Rystad Energy, Lu Ming Pang.

Πηγή: Euro2day