You are here

Θετικές οι εντυπώσεις για την ελληνική προεδρία

01/07/2003 14:30
Για τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας ενημέρωσε το πρωί την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη και τις αποφάσεις που προώθησε για το νέο σύνταγμα, την κοινή εξωτερική πολιτική, την αγροτική πολιτική και την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα είχε την τύχη να αναλάβει την προεδρία σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εξάμηνο με απρόσμενα γεγονότα αλλά και σημαδιακές όπως είπε εξελίξεις. Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί υπήρξαν ικανοποιητικά αποτελέσματα για όλους τους στόχους που είχαν τεθεί.

Ανέφερε ότι η τελετή υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης των δέκα υποψηφίων χωρών αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα και επισφράγισε την επανένωση της Ευρώπης.

Παράλληλα η ελληνική προεδρία έθεσε συγκεκριμένους στόχους για μια ποιοτική μεταβολή στις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Χαρακτήρισε την κρίση στο Ιράκ το πιο ακανθώδες κεφάλαιο της προεδρίας.

Για τις διατλαντικές σχέσεις, επισήμανε ότι η προεδρία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση των εντάσεων που είχαν δημιουργηθεί λόγω της διάστασης των απόψεων σε διάφορα θέματα.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την ελληνική προεδρία εκφράστηκαν τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, όσο και οι επικεφαλείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.