You are here

Thomas Cook: «Εθνικοί πρωταθλητές» διεκδικούν κομμάτια του... δεινόσαυρου

01/11/2019 10:59

Στον άγριο κόσμο της αγοράς η μοίρα εκείνου που θα «πέσει» είναι εκ των προτέρων δεδομένη: θα τον καταβροχθίσουν οι.. όρθιοι. Στην περίπτωση του πτωχευμένου ταξιδιωτικού δεινόσαυρου Thomas Cook η λεία δεν είναι εύκολο να διαμοιραστεί στους ενδιαφερόμενους.

Ήταν πολύ μεγάλος για να τον διεκδικήσει μόνο ένας από τους ανταγωνιστές του, αφού η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε δεν θα έδινε ποτέ το πράσινο φως για ένα τέτοιο φαγοπότι. Ο τεμαχισμός του πτωχευμένου ομίλου αποτελούσε την εκ προοιμίου γνωστή κατάληξη. Οι διαδοχικές εξαγορές ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών ομίλων από τις οποίες προέκυψε ο «δεινόσαυρος» TC γίνονται τώρα οδηγός για τον τεμαχισμό του στα «εξ ων συνετέθη».

Ο πρώτος τεμαχισμός αποτελεί, πλέον, γεγονός και αφορά στην εξαγορά των εταιρειών του σκανδιναβικού βραχίονα του TC (Thomas Cook Northern Europe) από το Strawberry Group (40%) που ανήκει στην οικογένεια του νορβηγού επιχειρηματία Petter Stordalen και τα επενδυτικά fund Altor (40%) και TDR Capital (20%).

Οι τρεις παίκτες αποκτούν τον έλεγχο των εταιρειών που ανήκαν στον όμιλο Thomas Cook Northern Europe, δηλαδή τον όμιλο Ving Group που ο οποίος περιλαμβάνει τα ταξιδιωτικά πρακτορεία Ving, Globetrotter και Tjareborg καθώς και την αεροπορική εταιρεία Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Με τη συμφωνία οι νέοι ιδιοκτήτες αποκτούν μετοχές και περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών τα οποία θα μεταφερθούν σε έναν νέο όμιλο που θα αποτελέσει το «όχημα» της επόμενης μέρας. Το νέο σχήμα υπολογίζεται πως διακινεί περί το 1,6 εκατ. σκανδιναβούς ταξιδιώτες, ενώ θα διαχειριστεί και τις 400.000 κρατήσεις που είχαν, ήδη, γίνει για την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και του καλοκαιριού του 2020.

Το γεγονός ότι ο έλεγχος της Thomas Cook Northern Europe πέρασε σε σκανδιναβικά χέρια ερμηνεύεται από παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς ως προσπάθεια βορειοευρωπαϊκών κεφαλαίων να επανακτήσουν τον έλεγχο δραστηριοτήτων που έχασαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες από τις επιθετικές κινήσεις γερμανικών και βρετανικών ομίλων.

Ας σημειωθεί πως Altor και TDR Capital διαχειρίζονται 8,3 και 8 δισ. ευρώ αντίστοιχα, με την Altor να επικεντρώνεται σε επενδυτικές κινήσεις σε μεσαίου μεγέθους «παίκτες» της Σκανδιναβίας δημιουργώντας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην περιοχή. Την ίδια στιγμή το Strawberry Group ελέγχει 11 εταιρείες μέσω των οποίων δραστηριοποιείται στους τομείς των ξενοδοχείων, των χρηματοδοτήσεων, αλλά και των έργων τέχνης.

Θα μπορούσε να είναι τυχαίο, αλλά μάλλον δεν είναι, το γεγονός πως στη Σκανδιναβία εδρεύει ένας από τους ισχυρότερους παίκτες online έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων (eTraveli). Ένδειξη πως η συγκεκριμένη γωνιά της Ευρώπης διεκδικεί τον έλεγχο σημαντικού μεριδίου της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ενισχυμένο ρόλο που δείχνουν να αποκτούν οι σκανδιναβικοί ταξιδιωτικοί όμιλοι.

Οι Σκανδιναβοί, όμως, δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από την κατάρρευση του δεινόσαυρου TC. Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες συγκρότησης νέου (υπό γερμανικό έλεγχο) ομίλου από τα… αποκαΐδια του Thomas Cook Germany Gmbh, ισχυροί Γερμανοί «παίκτες» φροντίζουν να κατοχυρώσουν «φιλέτα» της λείας.

Ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος FTI είναι ίσως εκείνος που κινήθηκε πιο γρήγορα απ’ όλους τους άλλους για να διεκδικήσει ότι προλάβει από το κενό που άφησε στη γερμανική αγορά ο Thomas Cook. Ο όμιλος επιχειρεί εντυπωσιακή επέκταση του ξενοδοχειακού του portfolio κλείνοντας συμφωνίες με ξενοδόχους οι οποίοι μέχρι φέτος συνεργάζονταν με τον Thomas Cook.

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του FTI, μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, τα Κανάρια, η Τουρκία και η Καραϊβική. Με την προσπάθεια νέων deal με ξενοδόχους για το 2020 να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πηγή: Euro2day