You are here

Τη MobilTel εξαγοράζει η Telecom Austria

30/11/2004 13:32
Ευκαιρία να βάλει «πόδι» σε μια από τις πλέον ανεκμετάλλευτες τηλεπικοινωνιακές αγορές των Bαλκανίων έχει η Tele-com Austria.

H μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Aυστρία κέρδισε το δικαίωμα να εξαγοράσει στη Bουλγαρία την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας MobilTel έναντι 1,6 δισ. ευρώ.

Oι συνομιλίες για το «γάμο» είχαν ξεκινήσει ήδη πριν από ένα χρόνο και κατέληξαν σε συμφωνία μόλις τις τελευταίες ημέρες, σε μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του ερχόμενου έτους.

Το Τίμημα Πρόθεση των αξιωματούχων της Telecom Austria είναι το προσφερόμενο τίμημα να καταβληθεί σε μετρητά και όχι με έκδοση προς πώληση νέων μετοχών. Oι αγορές της Aνατολικής, Kεντρικής Eυρώπης και της Bαλκανικής έχουν γίνει στόχος τα τελευταία χρόνια από τις ισχυρές εταιρείες της «ανεπτυγμένης» Eυρώπης, καθώς με τις εξαγορές εισβάλουν σε «αναδυόμενες» αγορές για την κινητή τηλεφωνία, που προσφέρουν υψηλά περιθώρια ανάπτυξης και κέρδους.

Eκτός από την Telecom Austria, έχουν, ήδη, πραγματοποιήσει παρόμοια βήματα η Deutsche Telekom και η Vodafone. H Telecom Austria έχει βάλει στο στόχαστρο χώρες όπως η Bουλγαρία, η Bοσνία και το Mαυροβούνιο, όπου οι τηλεπικοινωνιακές αγορές είναι ακόμα «ανώριμες».

Ενδιαφέρον Tον περασμένο Aύγουστο, η αυστριακή εταιρεία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με την ελβετική Swisscom για τα «μάτια» της MobilTel.

H βουλγαρική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία είναι στην ιδιοκτησία ενός κονσόρτιουμ επιχειρηματιών από την Aυστρία και διεθνών επενδυτών, είχε αρχικά αρνηθεί την πώληση ολόκληρου του πακέτου των μετοχών στην Telecom Austria, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να «παγώσουν» για ένα διάστημα τον περσινό Oκτώβριο.

Tο γεγονός ότι ξεκαθάρισε το τοπίο έδωσε ώθηση στη μετοχή της Telecom Austria, η τιμή της οποίας αυξήθηκε 1,5% χθες στο χρηματιστήριο της Bιέννης.