You are here

Τη στρατηγική για κλιματική ουδετερότητα το 2050 παρουσίασε η Πρόεδρος Κομισιόν στο ΕΚ

11/12/2019 16:53

To "Green New Deal (Νέα Πράσινη Συμφωνία)", δηλαδή μια συνεκτική νομοθετική στρατηγική για τη μετάβαση της οικονομίας της ΕΕ στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2050 (με ενδιάμεσο στόχο στο 2030), χωρίς αποκλεισμούς και με γενναία χρηματοδότηση των κρατών μελών, των επιχειρήσεων και των όλων γενικώς των άμεσα εμπλεκόμενων, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Για τα κράτη που ξεκινάνε από μειονεκτική βάση, προβλέπεται ένας μηχανισμός μεταβατικής μεταχείρισης, που θα υποστηρίξει τους πιο ευάλωτους πολίτες στη μετάβαση, παρέχοντας πρόσβαση σε προγράμματα επανακατάρτισης και ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους οικονομικούς τομείς.

Η Πρόεδρος δεσμεύθηκε μάλιστα ότι εντός 100 ημερών θα παρουσιάσει τον πρώτο "Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο", τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για το 2030, το νέο σχέδιο δράσης για τη βιομηχανική στρατηγική και την κυκλική οικονομία, τη στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή από τον αγρότη έως τον πετρελαιοφόρο και προτάσεις για Ευρώπη χωρίς ρύπανση.

To  Green New Deal προς το παρόν παρέχει "ένα χάρτη πορείας" με νομοθετικές δράσεις για την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων για τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία και τη διακοπή της αλλαγής του κλίματος, την αποκατάσταση της απώλειας βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης.

Προβλέπει επενδύσεις και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εξηγεί πώς μπορεί να διασφαλιστεί μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση. Καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδίως τις μεταφορές, την ενέργεια, τη γεωργία, τα κτίρια και τις βιομηχανίες όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο, οι ΤΠΕ, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα χημικά προϊόντα.

Σε σχέση με τις επενδύσεις, η Κομισιόν προβλέπει ότι η επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια του 2030 εκτιμάται ότι απαιτεί πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,5% του ΑΕγχΠ του 2018, με κινητοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα - το σχετικό πλάνο (αντίστοιχο του `σχεδίου Γιούνκερ`) θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2020, ενώ τουλάχιστον το 25% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παράσχει περαιτέρω στήριξη.

Ακολούθως τον Μάρτιο του 2020, η Κομσιόν θα δρομολογήσει ένα "Σύμφωνο για το Κλίμα" και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει την
παγκόσμια εκστρατεία για να προωθήσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους και πρότυπα στις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα. Οι διεθνείς συμβάσεις των G7, G20 και οι διμερείς σχέσεις θα χρησιμοποιηθούν για να πείσουν τους άλλους να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει επίσης την εμπορική πολιτική για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και θα δημιουργήσει εταιρικές σχέσεις με τους γείτονές της στα Βαλκάνια και την Αφρική για να τους βοηθήσει με τις δικές τους μεταβάσεις.

Η Κομισιόν καλεί τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνουν το σχέδιο για τη μελλοντική οικονομία και το περιβάλλον της Ευρώπης και να συμβάλουν στην υλοποίησή της.

"Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε για χάρη αυτού του πλανήτη και τη ζωή πάνω σ `αυτόν - για τη φυσική κληρονομιά της Ευρώπης, τη βιοποικιλότητα, τα δάση και τις θάλασσες μας", επεσήμανε σχετικά η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

"Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον. To Green New Deal  της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του λαού μας με τη μετατροπή του οικονομικού μας μοντέλου. Το σχέδιό μας καθορίζει τον τρόπο μείωσης των εκπομπών, αποκατάστασης της υγείας του φυσικού μας περιβάλλοντος, προστασίας της άγριας πανίδας, δημιουργίας νέων οικονομικών ευκαιριών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο και κάθε βιομηχανία και χώρα θα αποτελέσει μέρος αυτού του μετασχηματισμού. Επιπλέον, η ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι μια δίκαιη μετάβαση και ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω", συμπλήρωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Τίμερμανς.