You are here

Τηλεδιάσκεψη συντονισμού των ΥΠΑΜ του τρίο προεδριών τη ΕΕ, Γερμανίας, Πορτογαλίας Σλοβενίας

23/10/2020 06:40

Οι Υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, η Annegret Kramp-Karrenbauer, ο João Gomes Cravinho και ο Matej Tonin, αντίστοιχα, συζήτησαν χθες την κατάσταση του συντονισμού των ευρωπαϊκών αμυντικών προσπαθειών μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των τριών, η συζήτησή τους περιελάμβανε τα ακόλουθα θέματα της ατζέντας: την PESCO, το Ευρωπαϊκό Ειρηνευτικό Μέσο, τη Στρατηγική Πυξίδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Οι τρεις προέβησαν μάλιστα σε κοινή δήλωση όπου τονίζουν τα εξής:

"Ως τρίο διαδοχικών Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ τονίζουμε τη σημασία της επίτευξης απτής προόδου στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας. Μαζί στοχεύουμε στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών μας με υψηλό ρυθμό. Οι κοινοί μας στόχοι είναι να αυξήσουμε την ικανότητά μας να δράσουμε και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας. Τονίζουμε την ανάγκη για έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα στο ΝΑΤΟ. Η αυξημένη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ συμπληρώνει και ενισχύει τις στρατηγικές προτεραιότητες της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ", αναφέρουν.

Σημειώνεται ότι η τρόικα των Υπουργών συνήλθε κατά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 26 Αυγούστου 2020 στο Βερολίνο. Η επόμενη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου 2020 στις Βρυξέλλες. Η Πορτογαλία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021. Η Σλοβενία θα ακολουθήσει την 1η Ιουλίου 2021.

ΚΥΠΕ