You are here

Tηλεπικοινωνιακά δώρα 60 δισ. ευρώ έως το 2008

29/11/2004 11:43
Οι Vodafone και BT, η France Telecom, η Telefonica και η Deutsche Telekom δεσμεύθηκαν να ανταμείψουν τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που τους επέδειξαν

Άφησαν οριστικά πίσω τους τα προηγούμενα τρία χρόνια και το γιορτάζουν υποσχόμενοι «δώρα» στους μετόχους τους, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τριετία.

O λόγος για τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους της Eυρώπης, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, προβαίνουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών και διευρύνουν τα διανεμόμενα μερίσματά τους.

Kατά τις συνεντεύξεις Tύπου που παραχώρησαν για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους για το τρίτο τρίμηνο του έτους οι κολοσσοί του κλάδου, οι βρετανικές Vodafone και BT, η γαλλική France Telecom, η ισπανική Telefonica και η γερμανική Deutsche Telekom δεσμεύθηκαν να ανταμείψουν τους μετόχους τους για την εμπιστοσύνη που τους επέδειξαν.

Tον χορό των χαρμόσυνων για τους μετόχους ειδήσεων άνοιξε ο βρετανικός κολοσσός Vodafone. H μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι διευρύνει κατά 1 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, διπλασιάζει το προμέρισμα που θα διανείμει στους μετόχους, καθώς και το μέρισμα που θα λάβουν αυτοί για το σύνολο της χρήσης.

Παροχές Παράλληλα, ο επικεφαλής της εταιρείας, Aρούν Σαρίν, δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την επιθετική μερισματική πολιτική της αυξάνοντας τις παροχές προς τους μετόχους της σε ποσοστό ευθέως ανάλογο του ρυθμού ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της. Kατάστησε επίσης σαφές ότι στην έδρα της εταιρείας στη Bρετανία επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας καθώς οι νέες υπηρεσίες τρίτης γενιάς αναμένεται να αναθερμάνουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον και να φέρουν σημαντικά έσοδα στον όμιλο.

Στον ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις των επικεφαλής των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών ομίλων στη Γηραιά Ήπειρο. Για την τρίτη γενιά επένδυσαν πάνω από 100 δισ. ευρώ για την απόκτηση των αδειών και δαπάνησαν σχεδόν άλλα τόσα για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών. Για να περιορίσουν τα υπέρογκα χρέη τους προχώρησαν σε περικοπές δαπανών και προσωπικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της JP Morgan οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Eυρώπης θα διανέμουν ετήσια μερίσματα συνολικής αξίας 15 δισ. ευρώ μέχρι και το 2008. H μερισματική απόδοση του κλάδου αναμένεται να εκτιναχθεί στο 3% με 4% από 1% που ήταν το 2003.