You are here

Τηλεπικοινωνιακή ώθηση στις ευρω-αγορές

28/01/2004 10:05
Της Βασιλικής Σακκάτου

Οι πολύ καλές επιδόσεις των τηλεπικοινωνιών και της γαλλικής υαλουργίας Saint-Gobain (3,4%)οδήγησαν χθες σε άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά οι δείκτες έχασαν μέρος των αρχικών τους κερδών προς το τέλος, καθώς η Wall Street άρχισε να δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Οι τηλεπικοινωνίες- ένας από τους τομείς με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος- έκλεισαν ενισχυμένες κατά 1,1%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002.

Νέοι συνδρομητές

Η Deutsche Τelecom κέρδισε 1%, μετά την ανακοίνωσή της για αύξηση του αριθμού των συνδρομητών της στις ΗΠΑ. Αλλά η Τ- Οnline έχασε 4,5%, καθώς ο αριθμός των νέων συνδρομητών της απογοήτευσε τους επενδυτές.

Οι τηλεπικοινωνίες ευνοήθηκαν και από την είδηση ότι η UΒS αναβάθμισε την τιμή- στόχο για εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Τelecom, της France Τelecom, και της δανέζικης ΤDC.

Η ΤDC ανακοίνωσε την απόκτηση του εναπομείναντος 80% της Τelmore, και τώρα διαθέτει το 100% της εταιρείας. Ο δείκτης Εurotop 300 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,18%- κάτω από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών της προηγούμενης Πέμπτης. Ο DJ Εuro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο κατά 0,34%, ενώ νωρίτερα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου του 2002. Στην Νέα Υόρκη, στις 20.10 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,66% και ο Νasdaq κατά 1,41%.

Στις συναλλαγές επικρατούσε νευρικότητα ενόψει της σημερινής απόφασης της FΕD για τα επιτόκια- τα οποία προβλέπεται να διατηρηθούν αμετάβλητα- και, κυρίως, για το ανακοινωθέν της τράπεζας.

Δείκτης εμπιστοσύνης

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών απογοήτευσαν, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2002. Και αυτό διότι έδειξαν πως είναι ακόμη δύσκολο για τους Αμερικανούς να βρουν δουλειά. Στο Λονδίνο, ο FΤSΕ-100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,03%, στο Παρίσι ο CΑC-40 σημείωσε άνοδο κατά 0,14%, και στη Φραγκφούρτη ο Χetra Dax ενισχύθηκε κατά 0,14%. Στο Τόκιο, ο Νikkei (-0,41%) έχασε τα αρχικά του κέρδη και έκλεισε με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να περιμένουν εναγωνίως τα οικονομικά αποτελέσματα της Sony καθώς και άλλων blue chips μέσα στην εβδομάδα.

Απώλειες σημειώθηκαν επίσης στη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, και την Αυστραλία. Αλλά η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη είχαν κέρδη. Στο γιαπωνέζικο χρηματιστήριο κυριάρχησε η επιφυλακτικότητα, ενόψει της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων και των προβλέψεων, ιδιαίτερα των εταιρειών πληροφορικής. Και αυτό διότι η προειδοποίηση για απογοητευτικά κέρδη από τη ΝΕC Soft, θυγατρική της ΝΕC Corp, οδήγησε την τιμή της μετοχής της χαμηλότερα κατά 12,42%.