You are here

Τίμερμανς: Υπήρξε πρόοδος για την κλιματική αλλαγή

25/11/2021 06:45

Υπήρξε πρόοδος στη Γλασκώβη, αλλά τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής δεν πρόκειται να επιλυθούν μέσα από μια διάσκεψη, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για την COP26.  Οι Ευρωβουλευτές στις τοποθετήσεις τους αναγνώρισαν ότι υπήρξε κάποια πρόοδος μεν αλλά θεώρησαν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.

Για ευχολόγια αντί λήψης συγκεκριμένων μέτρων έκανε λόγο σε δική του τοποθέτηση στην Ολομέλεια ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι «το ρολόι μετράει αντίστροφα».

Ο Αντιπρόεδρος Τίμερμανς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ ήταν ενωμένη στην Γλασκώβη και φάνηκε ότι ήταν η μοναδική δύναμη με πραγματικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή είπε δεν έχει γρήγορες λύσεις, ποτέ δεν θα επιλυθεί στο πλαίσια μια διάσκεψης.

Χρειάζεται, σημείωσε ο Επίτροπος, «συνεχή προσπάθεια και την συμμετοχή όλων».

Είπε επίσης τα βλέμματα θα πρέπει να είναι πλέον στραμμένα στην επόμενη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ Ελ Σέιχ όπου θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση. 

Η ΕΕ, ανέφερε, θα πρέπει να ασκήσει πίεση στους υπόλοιπους για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, προσθέτοντας ότι «είμαστε οι μόνοι που έχουμε ένα πραγματικό σχέδιο».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει με το νομοθετικό της έργο που αφορά τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο», είπε, «αλλά έχουμε ακόμα να διανύσουμε πολύ περισσότερο για να φτάσουμε εκεί που πρέπει».

Η κατάσταση μας δεν είναι χωρίς ελπίδα ακόμα αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς και αποφασιστικότητα.

Κάλεσε τους Ευρωβουλευτές να κάνουν την δράση για την κλιματική αλλαγή «προσωπική υπόθεση». «Σκεφτείτε τους ανθρώπους για τους οποίους πρέπει να ενεργήσετε», τους προέτρεψε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο κόστος της μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές τους κάλεσε να αναφέρονται και στο κόστος της μη μετάβασης «όχι μόνο οικονομικά αλλά και ανθρώπινα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ευρώπη 400.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγο της κακής ποιότητας του αέρα.

Μισογεμάτο ποτήρι, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Γλασκώβης ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Πέτερ Λίσε σημειώνοντας ότι συμφωνεί πως επιτεύχθηκαν πολλά. Ωστόσο, είπε πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι σε σχέση με τους στόχους μας για το 2030 και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εργαστούν όλοι ώστε να προχωρήσει η προστασία του κλίματος κρατώντας το κόστος όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.

H Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Γκαρσία Περέζ ανέφερε ότι η Γλασκώβη επέστρεψε προς ένα δρόμο ευθύνης. Για αρκετούς φυσικά δεν ήταν αρκετά αυτά που έγιναν, είπε, προσθέτοντας ότι το κατανοεί αυτό όπως και το ότι θα πρέπει κάθε εγχείρημα να οικοδομείται σταδιακά. Συγχάρηκε τον Φρανς Τίμερμανς για την εξαιρετική δουλειά που έκανε και κάλεσε τους συναδέλφους της να πιάσουμε πάλι δουλειά για να κάνουμε περισσότερη πρόοδο.

Ο Πασκάλ Κανφίν από την ομάδα Renew ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν είναι εξ εκείνων που θεωρούν πως η ΕΕ δεν ήταν αρκετά ενεργή στη Γλασκώβη, αντίθετα έπεισε τις ΗΠΑ και την Κίνα να κάνουν περισσότερα και έδειξε αλληλεγγύη προς τις πιο φτωχές χώρες.  Εισηγήθηκε πως θα πρέπει η ΕΕ να δει ξανά τους δικούς της κανόνες για το 2030.

Ο Φιλίπ Λαμπέρ των Πρασίνων ανέφερε ότι στο Ρίο ντε Τζανέιρο ο Ζακ Σιράκ είχε πει ότι «σπίτι μας καίγεται και το αγνοούμε», προσθέτοντας ότι θα είχε πει το ίδιο και στη Γλασκώβη. Υποσχεθήκαμε, είπε, ότι θα αναλάβουμε δράση κάποια στιγμή αύριο. Αναφερόμενος στους στόχους της ΕΕ είπε ότι πρέπει να γίνουν απτά βήματα για να τηρηθούν οι υποσχέσεις της. Ανέφερε ότι η ΚΓΠ η οποία ψηφίστηκε χθες δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Πράσινη Συμφωνία και ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη σε επόμενες νομοθεσίες.

Το ρολόι μετράει αντίστροφα, προειδοποιεί ο Παπαδάκης

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε στην παρέμβασή του ότι «στο Παρίσι το 2015 υπήρξε υπόσχεση για προσπάθεια αποτροπής της θέρμανσης του πλανήτη πέραν του 1.5C», προσθέτοντας ωστόσο ότι η συνέχεια άλλα λέει.

«Είχαμε μια αποτυχημένη σύνοδο στη Γλασκώβη γιατί αρκεστήκαμε περισσότερο σε ευχολόγια παρά στη λήψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, «οι χώρες μας ειδικότερα στη Μεσόγειο αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενους καύσωνες με αποτέλεσμα τις καταστροφικές πυρκαγιές ενώ άλλες χώρες πλημμυρίζουν και κάποιες περιοχές απειλούνται με εξαφάνιση  λόγω του λιωσίματος των πάγων».

Ας είμαστε ειλικρινείς, είπε, «το ρολόι μετράει αντίστροφα».

«Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό τη στιγμή που εμείς προσπαθούμε να μειώνουμε τους ρύπους, οι άλλοι συγκάτοικοι του πλανήτη να αρκούνται σε ευχολόγια χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις», πρόσθεσε.

Με αναφορές σε Ινδία, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα εξέφρασε την θέση ότι «δεν πρέπει να είμαστε και πολύ ανεκτικοί. Γιατί ότι και να κάνουμε ως Ευρώπη αν δεν συνεργήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες το παιγνίδι θα έχει χαθεί οριστικά».

ΚΥΠΕ