You are here

Τιμές «Αποκάλυψης» στα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο

17/05/2022 10:21

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κατηγόρησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και προειδοποίησε ότι οι τιμές «Αποκάλυψης» των τροφίμων που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στους φτωχούς του κόσμου.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Andrew Bailey είπε στους βουλευτές ότι ενώ είναι δυσαρεστημένος για το επίπεδο των αυξήσεων των τιμών, το 80% της υπέρβασης του στόχου πληθωρισμού προκλήθηκε από παράγοντες εκτός ελέγχου της κεντρικής τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει έναν πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα είχε συνέπειες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές σιταριού και μαγειρικού λαδιού της Ουκρανίας, και ο διοικητής είπε ότι οι ανησυχίες του για τις προμήθειες τροφίμων έχουν αυξηθεί αφότου μίλησε με τον υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας στη συνεδρίαση του ΔΝΤ τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον.

«Είπε ότι ήταν αισιόδοξος για τις καλλιέργειες, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να αποσταλούν τα τρόφιμα και τα πράγματα χειροτερεύουν», είπε ο Bailey. «Αυτό δεν είναι μόνο μια μεγάλη ανησυχία για αυτήν τη χώρα, αλλά μια ανησυχία για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Λυπάμαι που είμαι «Αποκαλυπτικός», αλλά είναι ανησυχητικό».

Ερωτηθείς εάν η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την εκτίναξη του πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια νωρίτερα, ο Bailey είπε: «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ένας άλλος παράγοντας τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα περαιτέρω κομμάτι της Covid, το οποίο επηρεάζει την Κίνα. Έχουμε δει μια σειρά από κλυδωνισμούς στην προσφορά να έρχονται ο ένας μετά τον άλλον, και αυτό είναι άνευ προηγουμένου».

Πηγή: Euro2day