You are here

Τιμωρεί Σιράκ - Ραφαρέν το 67% των Γάλλων

05/03/2004 12:12
Στο υψηλότερο ποσοστό, μέχρι στιγμής, έφτασε η δυσαρέσκεια των Γάλλων απέναντι στη δεξιά κυβερνώσα παράταξη, όπως κατέγραψε η δημοσκόπηση της ΤΝS - Sofres που διενεργήθηκε για λογαριασμό των γαλλικών ΜΜΕ πριν από τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Μαρτίου.

Μάταια ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, προσπάθησε να δώσει μια αυστηρά «περιφερειακή» σημασία στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς το 67% των ψηφοφόρων δηλώνουν έτοιμοι να ρίξουν ψήφο «τιμωρία» εναντίον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η διάθεση τιμωρίας της κυβέρνησης Ραφαρέν εκφράζεται στο ίδιο περίπου ποσοστό σε ολόκληρο το φάσμα των ηλικιών με εξαίρεση τους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. Απογοητευτικό για τους δημοκρατικούς θεσμούς είναι, ωστόσο, το ποσοστό των μη ενδιαφερομένων για τις εκλογές που φτάνει το 55% των ερωτηθέντων. Ωφελημένοι από τη δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές και οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν συνολικά το 38,5% των προτιμήσεων.

Η άκρα Αριστερά με ποσοστό 7% εμφανίζει άνοδο 3 μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 1998, ωστόσο ο «απομονωτισμός» της δεν αναμένεται να αυξήσει τις προτιμήσεις.

Κερδισμένος; Ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης αποτελεί η αποτελμάτωση του ακροδεξιού κόμματος του Ζαν Μαρί Λεπέν, το οποίο αναμενόταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να επωφεληθεί σημαντικά από την ψήφο δυσαρέσκειας των Γάλλων. Συγκεντρώνοντας το 14% των προτιμήσεων παραμένει σταθερό, ενώ αναμένεται μείωση του ποσοστού του, καθώς αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου το ποσοστό όσων δεν θα το ψηφίσουν σίγουρα, 75% έναντι 70% στην προηγούμενη μέτρηση. Η συμπεριφορά αυτή του εκλογικού σώματος επαληθεύει τις εκτιμήσεις ότι ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας Λεπέν στη Ν. Γαλλία, θα αποβεί ευεργετική, αφού δεν θα φθαρεί ο ίδιος, αλλά το κόμμα του.

Η κατανομή των προτιμήσεων πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών εξακολουθεί να φέρνει τους συνδυασμούς της Δεξιάς στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων με 35,5% έναντι του 33% που συγκέντρωσε στην προηγούμενη δημοσκόπηση.