You are here

Την έγκριση σύμβασης με τη Μοderna για προμήθεια 160 εκ. δόσεων εμβολίου ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν

24/11/2020 14:34

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την έγκριση συμβολαίου, αύριο, για την προμήθεια 160 εκ. δόσεων του εμβολίου COVID19 της εταιρείας Moderna.

Η Πρόεδρος επεσήμανε ότι μόλις το εμβόλιο εγκριθεί ως ασφαλές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όλα τα Κράτη Μέλη θα το λάβουν ταυτόχρονα, χωρίς καθυστέρηση και με κριτήριο την αναλογία πληθυσμού. Πρόκειται για το 6ο σχετικό συμβόλαιο τόνισε η Πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσει και άλλο.

"Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σοβαρά τη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι είναι άρρωστοι ή έχουν χάσει τη δουλειά τους. Και αυτήν τη στιγμή, πολλοί Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να δουν τις οικογένειές τους ή τους στενούς φίλους τους για τα Χριστούγεννα", ανέφερε.

"Ενώ τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση μόνο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα παρέχει μια διαρκή λύση. Ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να τερματίσουμε την πανδημία, ξεκαθάρισε η Φον Ντερ Λάιεν.

"Με χαρά λοιπόν ανακοινώνω ότι αύριο θα εγκρίνουμε ένα νέο συμβόλαιο για την εξασφάλιση ενός ακόμα εμβολίου COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Αυτή η σύμβαση μας επιτρέπει να αγοράσουμε έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παράγεται από τη Moderna. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι του COVID-19", ανακοίνωσε η Πρόεδρος.

"Μόλις αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, κάθε κράτος μέλος θα το λάβει ταυτόχρονα, αναλογικά, υπό τους ίδιους όρους", σημείωσε.

"Αυτή είναι η έκτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιο εμβολίων COVID-19", επεσήμανε η Πρόεδρος.

"Και δουλεύουμε για ένα ακόμη. Δημιουργούμε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων COVID-19 στον κόσμο", ανέφερε.

"Αυτό παρέχει στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη μέχρι στιγμής", επεσήμανε η Φον Ντερ Λάιεν.

"Όλα τα εμβόλια από το χαρτοφυλάκιό μας θα αξιολογηθούν πολύ προσεκτικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Θα εγκριθούν και θα διατεθούν στην αγορά μόνο εάν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά", ξεκαθάρισε.

"Η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα οφέλη και τους κινδύνους των εμβολίων, όπως πρέπει να κάνουν για οποιοδήποτε φάρμακο", επεσήμανε η Πρόεδρος.

"Η ταχεία εξασφάλιση εμβολίων για τους Ευρωπαίους είναι η προτεραιότητά μας", τόνισε.

"Αλλά ταυτόχρονα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε εμβόλια, παντού στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε συγκεντρώσει σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Μάιο για δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορωνοϊού παγκοσμίως", σημείωσε.

"Ως Team Europe, έχουμε συνεισφέρει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ στο COVAX Facility. Ο στόχος είναι η εξασφάλιση εμβολίων για χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα", επεσήμανε.

"Είμαστε όλοι μάζι σε αυτο", κατέληξε η Πρόεδρος.

ΚΥΠΕ