You are here

Την ενότητα της συμμαχίας θα επαναβεβαιώσουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

11/06/2021 15:24

Η ενότητα του ΝΑΤΟ έναντι των εξωτερικών απειλών (εφαρμογή του άρθρου 5 περί αμοιβαίας συνδρομής) θα είναι το βασικό μήνυμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα επαναληφθεί τα επόμενα δύο έτη σε Ισπανία και Λιθουανία.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, ο Τζο Μπάιντεν έρχεται στις Βρυξέλλες για να ξεκαθαρίσει προς τους Ευρωπαίους την προσήλωση στις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ και του διατλαντικού δεσμού που η προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ είχε εν μέρει αμφισβητήσει.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν οι απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα και η κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, αλλά οι υβριδικές απειλές και η τρομοκρατία. Επιπλέον και ως επιστέγασμα, οι σύμμαχοι θα εγκρίνουν μακροπρόθεσμα κείμενα για τις μελέτες μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ με ορίζοντα τον 2030 και ειδικά για το πως το ΝΑΤΟ θα καταστεί πιο πειστικό έναντι των εξωτερικών κινδύνων. Μέσα σε αυτές τις μελέτες περιλαμβάνεται η ανθεκτικότητα των κοινωνιών (πχ στο πλαίσιο της COVID), οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η περιβαλλοντική επίπτωση των στρατιωτικών μονάδων. Σημειώνεται ότι στο τελευταίο θέμα η Τουρκία εγείρει εντάσεις και φέρεται να ζητά χρόνο και ενδεχομένως κεφάλαια για την υποστήριξη της προσαρμογής των στρατών μεγάλου μεγέθους.

Σε σχέση με την έκθεση για το μέλλον του ΝΑΤΟ το 2030, σημαντική για τις ελληνικές θέσεις είναι η προσθήκη πρόνοιας για «μεγαλύτερη εμβάθυνση στις διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών αν θίγεται η αίσθηση ασφάλειας και οι αρχές και οι αξίες του ΝΑΤΟ» - θέση που έχει γίνει αποδεκτή από όλα τα μέλη.

Επιπλέον, η στρατηγική για το 2030 προβλέπει ενίσχυση των στρατιωτικών μέσων της συμμαχίας (War Fighting Concept Document), αλλά και τη διατήρηση της τεχνολογικής πρωτοπορίας της συμμαχίας έναντι των εξωτερικών απειλών, τη διατήρηση της παγκόσμιας έννομης τάξης πραγμάτων, την χορήγηση τεχνολογικής και εκπαιδευτικής βοήθειας στους εξωτερικούς εταίρους, το περιβάλλον, τη δέσμευση για μελλοντική αλλαγή του στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ (από φέτος το καλοκαίρι και μέχρι το 2022 θα διαμορφωθεί για να καταγράφει τη Ρωσία και την Κίνα ως προκλήσεις, αλλά και τους κινδύνους του εξτρεμισμού). Τέλος οι σύμμαχοι θα εξετάσουν τη χρηματοδότηση όλων των παραπάνω.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι πέτυχε να μπουν φράσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων που να βρίσκονται κοντά στις θέσεις των συμμαχικών της χωρών, σημείωσε διπλωματική πηγή.

ΚΥΠΕ