You are here

Την Κριστίν Λαγκάρντ περιμένουν οι αντίπαλοι του Ντράγκι

17/10/2019 15:17

Οι κύριοι αντίπαλοι του πρόσφατου πακέτου κινήτρων του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετατοπίζουν πλέον την προσοχή τους από την άσκηση κριτικής στο ανανεωμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του, στην διάδοχό του στην προεδρία της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Αυστρίας σε δηλώσεις τους αυτή την εβδομάδα καλούν σε αλλαγή στρατηγικής, όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρτν, τον επόμενο μήνα. Ελπίζουν ότι θα προχωρήσει από τη φιλόδοξη στρατηγική νομισματικής χαλάρωσης που έχει ακολουθήσει ο Ντράγκι τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη, ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει «να παραμείνουν σε μια στενή ερμηνεία της εντολής τους» για να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών και τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, προειδοποιώντας ότι η πολλή ευρεία ερμηνεία αυτού, θα έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους.

Πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν το πόσο μακριά μπορεί να πάει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι πιστεύουν ότι η κα Λαγκάρντ θα μπορούσε να αναζητήσει ευθυγράμμιση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, όπως αγορά κρατικών ομολόγων σε αντάλλαγμα για επενδύσεις σε υποδομές ή μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Euro2day