You are here

Την πιθανότητα ανάμειξης της Στάζι στην τρομοκρατική επίθεση στο Λόκερμπι εξετάζει η Σκωτία

22/03/2019 06:54

Τριάντα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο της PAN AM, στο Λόκερμπι της Σκωτίας, η Εισαγγελία της χώρας ερευνά ίχνη που αφορούν στην συμμετοχή της μυστικής υπηρεσίας Στάζι, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Να σημειωθεί πως η επίθεση είχε συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου 1988, όταν το αεροσκάφος της ΡΑΝ ΑΜ εξερράγη από βόμβα πάνω από το χωριό Λόκερμπι της Σκωτίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 259 άτομα στον αέρα και 11 στο έδαφος.

Το 2003, η ίδια η Λιβύη και ο τότε ηγέτης της, Μοαμάρ Καντάφι, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, πληρώνοντας μάλιστα αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

Σήμερα, έγινε γνωστό πως η Γενική Εισαγγελέας της Σκωτίας, Άλισον ντι Ρόλο, συνεχίζει την έρευνα για την επίθεση στο αεροσκάφος, καθώς ερευνά στοιχεία τα οποία οδηγούν στην Στάζι, την περιβόητη Μυστική Υπηρεσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Έτσι, αφού δόθηκε άδεια από την Γενική Εισαγγελία του Βερολίνου, αλλά και του Βραδεμβούργου, οι αρχές της Σκωτίας θα ανακρίνουν στην Γερμανία τουλάχιστον 20 αξιωματούχους της μυστικής υπηρεσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Στόχος των ανακρίσεων το να βρεθεί ο πιθανός ρόλος που διαδραμάτισε η Στάζι στην υπόθεση αυτή.

Αποδεδειγμένα η Στάζι στο παρελθόν είχε αναμειχθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως στην περίπτωση της ντισκοτέκ Λα Μπελ, στο δυτικό Βερολίνο, στην οποία σύχναζαν Αμερικανοί στρατιώτες και στην οποία είχε τοποθετηθεί βόμβα από Σύρους πράκτορες με την συνδρομή πρακτόρων της Στάζι. Στην επίθεση αυτή –που έγινε το 1986- σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν 229.

ΚΥΠΕ