You are here

Την Τρίτη η απόφαση του Ανωτάτου για την αναστολή του βρετανικού κοινοβουλίου

23/09/2019 17:19

Στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα (1230 ώρα Κύπρου), αύριο Τρίτη, θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Λονδίνο επί των προσφύγων κατά της αναστολής του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες.

Παρόντες στην έδρα για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας θα είναι επτά από τους 11 δικαστές που άκουσαν την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι η αναστολή ήταν μία αμιγώς πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και ως εκ τούτου η δικαιοσύνη είναι αναρμόδια να την κρίνει.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν μέσω των δικών τους δικηγόρων ότι η αναστολή πρέπει να κριθεί παράνομη λόγω του ανάρμοστου σκοπού της, που δεν ήταν άλλος από την προσπάθεια αποφυγής του κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των χειρισμών του Brexit.

Σε περίπτωση που η αναστολή κριθεί παράνομη, είναι πολύ πιθανό ο Πρωθυπουργός να υποχρεωθεί να συγκαλέσει εκ νέου άμεσα το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα νέας άμεσης αναστολής της Βουλής σε μια τέτοια περίπτωση.