You are here

Tήρηση διαβεβαιώσεων για δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit, ζητά η Ευρωβουλή

15/01/2020 17:38

Την τήρηση των διαβεβαιώσεων που έχουν δοθεί από τις βρετανικές αρχές στο θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στην μετά το Brexit εποχή με την συγκατάθεσή του στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου συνδέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα υιοθετήθηκε την Τετάρτη κατά τη σημερινή συνεδρία ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.
 
Στη χθεσινή συζήτηση ήταν διάχυτη η ανησυχία σε σχέση με τα δικαιώματα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είχε εκφραστεί ανησυχία για το σύστημα εγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο («EU Settlement Scheme») και τη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η ελεύθερη μετακίνηση, η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και ο μετριασμός των επιπτώσεων στις ζωές των πολιτών της ΕΕ και του ΗΒ.
 
Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι χρειάζονται διαβεβαιώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών για τη συγκατάθεσή του στην Συμφωνία Αποχώρησης.
«Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές εξετάζουν το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών στο πλαίσια του Brexit και τονίζουν ότι η συγκατάθεσή τους για της Συμφωνία Αποχώρησης θα λάβει υπόψη «την πείρα που αποκτήθηκε και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν» σχετικά με την προστασία τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωβουλής.
 
Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του ειδικά όσον αφορά το χαρακτήρα του συστήματος εγκατάστασης των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο (ζητώντας την αντικατάστασή του από μια διοικητική διαδικασία δηλωτικού χαρακτήρα), τη μη έκδοση εγγράφων για την απόδειξη του δικαιώματός των πολιτών της ΕΕ να διαμένουν στο ΗΒ, και της προσβασιμότητάς του, μεταξύ άλλων θεμάτων.
 
Οι ευρωβουλευτές αμφισβητούν τη σύσταση και την αυτονομία της «ανεξάρτητης αρχής του ΗΒ» που προβλέπεται από τη Συμφωνία Αποχώρησης, δηλώνοντας ότι θα χαιρέτιζαν την κατάρτιση μιας κοινής εποπτικής δομής μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Βρετανικού Κοινοβουλίου.
 
Το κείμενο που υιοθετήθηκε ζητά να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκστρατείες για να προετοιμαστούν οι πολίτες και παροτρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ των 27 να υιοθετήσουν μια συνεπή και γενναιόδωρη προσέγγιση ώστε να υπάρξει ασφάλεια δικαίου για τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο έδαφός τους.
 
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 610 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 68 αποχές σε συνέχεια συζήτησης στην ολομέλεια την Τρίτη, η οποία σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκε στο μέλλον της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο και το μετριασμό των επιπτώσεων του Brexit στην καθημερινότητα των πολιτών.
 
Υπενθυμίζεται ότι για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Αποχώρησης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία επί των εγκύρων (Άρθρο 50 (2) της Συνθήκης ΕΕ). Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της Συμφωνίας Αποχώρησης μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης στο ΗΒ.
 
Το Δεύτερο Μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες στο ΗΒ και τους Βρετανούς πολίτες στην ΕΕ, καθώς και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της Συμφωνίας, όλα τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται στο δίκαιο της ΕΕ θα διατηρηθούν, ενώ εγγυημένα είναι και τα δικαιώματα των πολιτών κατά τη διάρκεια του βίου τους. Όλες οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες πρέπει να είναι διαφανείς, ομαλές και αποτελεσματικές. Η εφαρμογή και υλοποίηση των όρων αυτών θα εποπτεύεται από μια ανεξάρτητη αρχή με αρμοδιότητες αντίστοιχες με αυτές της Επιτροπής.