You are here

Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί στους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη

18/03/2019 17:50

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι εννέα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σε ένα τραμ στην πόλη της Ουτρέχτης, στην κεντρική Ολλανδία, έγινε γνωστό από τον δήμαρχο, όπως μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

"Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση" είπε ο δήμαρχος της Ουτρέχτης Γιαν φαν Ζάνεν, σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός άνδρα με καταγωγή από την Τουρκία, τον οποίο αναζητά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το αιματηρό περιστατικό, το οποίο οι αρχές θεωρούν "τρομοκρατική ενέργεια".

"Η αστυνομία αναζητά τον Γκοκμέν Τανίς, 37 ετών (που γεννήθηκε στην Τουρκία) σε σχέση με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί" αναφέρει η αστυνομία της Ουτρέχτης στο Twitter, καλώντας τους πολίτες να μην "τον πλησιάζουν".

Το tweet συνόδευε μια φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας, όπου διακρίνεται ένας άνδρας με μπλε μπουφάν εντός του τραμ. Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο υψηλότερο στην επαρχία της Ουτρέχτης. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολεία έκλεισαν και άνδρες της αστυνομίας ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και άλλες υποδομές, όπως επίσης στα τεμένη.

"Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε μετά τους πυροβολισμούς που συγκλόνισαν την Ουτρέχτη.

"Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (...) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία", υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ", τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

ΚΥΠΕ