You are here

Τουσκ: Καμία αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας αποχώρησης του ΗΒ

16/10/2018 20:53

"Καμία βάση αισιοδοξίας" σε σχέση με την επίτευξη λύσης στο θέμα της συμφωνίας αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ υπάρχει, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά το πέρας της καθιερωμένης τριμερούς κοινωνικής συνόδου, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ, τόνισε συγκεκριμένα ότι "αυτή η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής λαμβάνει χώρα σε κρίσιμη στιγμή για τις συνομιλίες Brexit".

"Δυστυχώς, η έκθεση σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που έλαβα σήμερα από τον Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν μου δίνουν κανένα λόγο για αισιοδοξία πριν από το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit", είπε ο Πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι "και όπως το βλέπω, η μόνη πηγή ελπίδας για μια συμφωνία, προς το παρόν, είναι η καλή θέληση και η αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές, όμως για να υπάρξει μια επανάσταση, πέρα ​​από την καλή θέληση, χρειαζόμαστε νέα δεδομένα".

"Αύριο, θα ήθελα να ρωτήσω την Πρωθυπουργό Mέι αν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να σπάσει το αδιέξοδο. Μόνο τέτοιες προτάσεις μπορούν να καθορίσουν εάν είναι εφικτή μια σημαντική ώθηση", ξεκαθάρισε ο Ντ.Τουσκ.

"Ενώ εργαζόμαστε για μια συμφωνία Brexit, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που μια συμφωνία δεν είναι δυνατή ή σε περίπτωση που απορριφθεί", διευκρίνισε και επανέλαβε ότι "αύριο, οι ηγέτες θα συζητήσουν πώς να εντείνουν τις προετοιμασίες μας για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία".

"Όμως, όπως έχω ήδη τονίσει: Το γεγονός ότι ετοιμάζουμε για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μας οδηγήσει μακριά από την καταβολή κάθε προσπάθειας για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, για όλες τις πλευρές", διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της συνόδου ο Πρόεδρος επεσήμανε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ενισχύσει την εσωτερική της ασφάλεια μετά και τις τελευταίες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, και σημείωσε ότι εκτιμά πως "πρόοδος στην ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης μέχρι το Δεκέμβριο είναι ακόμη δυνατή", ακόμη και αν "οι εντάσεις μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ είναι μεγαλύτερες σήμερα από ό, τι ήταν τον Ιούνιο".

"Για πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κοινωνικής Διάσκεψης Κορυφής - συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης και της ασφάλειας, των επενδύσεων, της ΟΝΕ, της ψηφιακής καινοτομίας - ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι καθοριστικός", σημείωσε ο Πρόεδρος Τουσκ. "Όπως σημείωσαν σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι επίσης ο καλύτερος μοχλός μας για την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να επιταχυνθούν οι συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γι `αυτό θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο ΠΔΠ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου", ανακοίνωσε ο Ντ.Τουσκ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ συμπλήρωσε ότι "πάνω από 12 εκατ. νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από το 2014, οι επενδύσεις ενισχύονται και η οικονομία αναπτύσσεται", προειδοποιώντας ότι "έναν χρόνο μετά τη διακήρυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ, ήρθε η στιγμή να ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο για σημαντικές προτεραιότητες όπως είναι η εξισορρόπηση επαγγελματικής-προσωπικής ζωής, οι προβλέψιμες και διαφανείς συνθήκες εργασίας, η πρόσβαση στην κοινωνική προστασία, ο συντονισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας".

Τέλος ο  Λούκα Βιζεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC), δήλωσε σχετικά ότι "οι αυξήσεις των μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 16 χρόνια θα ήταν τετραπλάσιες, αν αντανακλούσαν την αύξηση της παραγωγικότητας", τονίζοντας ότι "οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες και να προσφέρουν μια αξιοπρεπή ζωή", ζητώντας μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και ενισχυμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ για δίκαιες αμοιβές για τον κόσμο της εργασίας.