You are here

Τράπεζες και τεχνολογία στηρίζουν την Ευρώπη

18/11/2003 11:18
Μικρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαΪκές αγορές μετά την ενίσχυση που δέχεται ο κλάδος των τραπεζών στη Γερμανία και την ανάκαμψη του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας.

Σε εταιρικό επίπεδο, η Vodafone Group ανακοίνωσε μείωση ζημιών το α' εξάμηνο της οικονομικής της χρήσης στα 4,25 δισ. αγγλικές λίρες, από 4,34 δισ. λίρες που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι συνδρομητές της αυξήθηκαν κατά 5,7 εκατ. και διαμορφώθηκαν στους 125,3 εκατ.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι θα αυξήσει κατά 20% το μέρισμα, στις 95 πένες ανά μετοχή. Παράλληλα, η εταιρία θα προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών, ύψους 2,5 δισ. αγγλικών λιρών.

Στη Γερμανία, εντείνεται η φημολογία για ενδιαφέρον εξαγοράς μεριδίων στις γερμανικές τράπεζες από αμερικανικούς φορείς. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο επενδυτικός όμιλος WCM, ο οποίος κατέχει το 4,9% της Commerzbank δέχθηκε προσφορά εξαγοράς του από ανώνυμη Αμερικανική πηγή με τιμή τουλάχιστον 19 ευρώ/μετοχή.

Ως αποτέλεσμα ενισχύονται τόσο η μετοχή της Commerzbank όσο και της HVB που επίσης φέρεται να βρίσκεται στο στόχαστρο του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών.

Επίσης η JP Morgan αύξησε τις εκτιμήσεις της για τα ετήσια κέρδη / μετοχή της Deutcshe Telecom κατά 58%, στα 79 λεπτά, μετά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου.

Η βρετανική φαρμακευτική Glaxo, δεύτερη στον κόσμο πήρε έγκριση από την Αμερικανκή Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων για τη νέα χρήση της θεραπείας της Advair κατά του άσθματος.

Τα ετήσια κέρδη της Easy Jet μειώθηκαν κατά 35%, στα 32 εκατ. λίρες από 49 εκατ. λίρες, μετά τις ζημιές του α' εξαμήνου. Αντίθετα, το β' εξάμηνο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 69% (932 εκατ. λίρες), ενώ μετέφερε 20,3 εκατ. επιβάτες, σχεδόν διπλάσιους από το 2002.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο ανακοινώθηκαν στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2% από 2,1% που ήταν το Σεπτέμβριο, στο επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ ενώ στη Βρετανία παρέμεινε για 12ο συνεχή μήνα πάνω από το όριο του 2,5% που έχει θέσει η ΒΟΕ, στο 2,7%.