You are here

Τραπεζική ένωση-δημ. διακυβέρνηση θα συζητήσουν οι ΥΠΟΙΚ ΕΕ

05/11/2021 06:42

Την πορεία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για το θέμα θα συζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών μελών, ενώ νωρίτερα οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σε σύνθεση Eurogroup τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στην έδρα της ΕΕ, οι Υπουργοί Οικονομικών θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν, ωστόσο η ουσιαστική συζήτηση θα γίνει τον Μάρτιο, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση που έχει ήδη ξεκινήσει.

Όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, δεν αναμένεται να υπάρξουν τελικές αποφάσεις πριν από τον Ιούλιο, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τον Απρίλιο, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε πως η συζήτηση για την αναθεώρηση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης επρόκειτο να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Όπως είπε, η συζήτηση που θα γίνει δεν αφορά μόνο τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά το ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης της οικονομίας καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί αν είναι πλέον κατάλληλο 10 χρόνια μετά τη δημιουργία του και μετά από την σημερινή πανδημία.

Επισημαίνοντας πως οι προκλήσεις της πανδημίας δεν έχουν παρέλθει, επεσήμανε πως η ΕΕ έχει αντλήσει ορισμένα μαθήματα, μεταξύ των οποίων πως η ανάπτυξη είναι απαραίτητη για την σταθερότητα των δημοσιονομικών.

«Ως εκ τούτου, το θέμα είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ εργαλείων και δημοσιονομικών πολιτικών και στήριξης της ανάπτυξης. Και το ερώτημα είναι αν αυτό είναι εφικτό με τους ισχύοντες κανόνες ή χρειάζονται πιο φιλόδοξοι κανόνες» πρόσθεσε.

Για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, πρόσθεσε, καθώς κάποιες χώρες τονίζουν την ευελιξία των σημερινών κανόνων ενώ άλλες θεωρούν πως χρειάζονται αλλαγές που να λαμβάνουν υπόψη τις σημερινές πραγματικότητες.

Πριν την συνάντηση των 27, οι Υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις, που περιλαμβάνουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Δεν αναμένονται ωστόσο να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις από την εν λόγω συζήτηση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αρκετές χώρες ανησυχούν πως η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί και το 2022 παρά τις προβλέψεις για σταθεροποίηση, αλλά και πως όταν έρθει η σταθεροποίηση θα είναι σε υψηλότερες τιμές. Ανησυχία υπάρχει ακόμα μεταξύ των κρατών μελών και για τον πληθωρισμό.

Στην ατζέντα των υπουργών του Eurogroup θα βρεθεί επίσης το ψηφιακό ευρώ ενώ θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο του σώματος για την συμμετοχή του στις πρόσφατες συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των G7 και των G20.

ΚΥΠΕ