You are here

Tρεις ΚT ανακοινώνουν αποφάσεις για επιτόκια

23/03/2023 10:47

Σειρά παίρνουν την Πέμπτη άλλες τρεις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης για να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους σε σχέση με τα επιτόκια, την στιγμή που οι αγορές παραμένουν αναστατωμένες λόγω της αναταραχής στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.

Η (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας μαζί με τις κεντρικές τράπεζες της Νορβηγίας και της Ελβετίας θα ανακοινώσουν την Πέμπτη τις τελευταίες κινήσεις τους σε σχέση με το κόστος δανεισμού, ενόψει και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Και οι τρεις τράπεζες αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια, μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας ή 25 μονάδες βάσης.

Ενώ η Fed ανακοίνωσε ότι «κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής μπορεί να είναι κατάλληλη σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένα επίπεδο νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστικό» για να μειώσει τον πληθωρισμό, πρόσθεσε ότι η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα «είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους όρους πίστωσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fed.

Πρώτη θα ανακοινώσει την απόφαση της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία εκτιμάται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της τον περασμένο Δεκέμβριο η οποία αύξησε το κόστος δανεισμού στο 1,0%.

Η Ελβετία το περασμένο Σαββατοκύριακο μεσολάβησε στην εξαγορά της Credit Suisse που πλήττεται από την κρίση που προκλήθηκε από την UBS.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν κλονιστεί από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ.

Καταλύτης για την κατάρρευση της SVB ήταν η μετατόπιση της Fed από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια σε υψηλότερο κόστος δανεισμού, με στόχο τον περιορισμό του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού.

Αυτός είναι ο λόγος που οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για την πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να τερματίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα και θεωρείται ευρέως ότι απειλεί την παγκόσμια οικονομία με ύφεση για φέτος.

Στην αρχή της εβδομάδας, αναμενόταν πώς η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αποφασίσει να μην αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο ανέρχεται στο 4,0%.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη που έδειξαν μια αιφνιδιαστική εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 10,4% άλλαξαν αυτή την εκτίμηση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η BoE είναι "τώρα πολύ πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης", σημείωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς στο City Index.

Σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων, αυτή θα είναι η ενδέκατη στη σειρά από την Τράπεζας της Αγγλίας από τα τέλη του 2021, όταν το επιτόκιο ήταν στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%.

Πέραν των Κεντρικών Τραπεζών Ελβετίας και Αγγλίας, η νορβηγική Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο της κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 3,0%.

Μετά από πέντε συνεχόμενες αυξήσεις, η Norges Bank άφησε το κόστος δανεισμού στο 2,75% τον περασμένο Ιανουάριο.

ΚΥΠΕ