You are here

Τριπλασιάστηκαν τα κέρδη της Credit Αgricole το γ’ τρίμηνο

21/11/2003 11:05
Σαμπάνιες ανοίγουν οι τραπεζίτες στη Γαλλία. Μετά την ΒΝΡ Ρaribas που είδε τα κέρδη γ’ τριμήνου να αυξάνονται 70% και τη Societe Generale που υπερ-τετραπλασίασε την κερδοφορία της, σειρά είχε η Credit Αgricole, που διαθέτει 10% της Εμπορικής Τράπεζας. Η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στη Γαλλία (ύστερα από τη συγχώνευση της μικρότερης Credit Lyonnais) ανακοίνωσε σχεδόν τριπλάσια κέρδη σε σχέση με το περσινό γ΄ τρίμηνο, χάρη στην άνοδο των κεφαλαιαγορών που ενίσχυσαν τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής.

Ζήτηση

Ενώ σημαντική στήριξη στο τμήματα λιανικής τραπεζικής παρείχε, επίσης, η υψηλή ζήτηση για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Τα κέρδη της, όμως, από τα ομόλογα ψαλιδίστηκαν λόγω των απωλειών της εν λόγω αγοράς διεθνώς. Συγκεκριμένα, η γαλλική τράπεζα παρουσίασε καθαρά κέρδη 382 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 138 εκατ. ευρώ που είχε σημειώσει την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, αποτελέσματα ευθυγραμμισμένα με τη συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών.

Παρ’ όλα αυτά, όπως παρατηρούν αναλυτές, τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το β’ τρίμηνο του έτους και παρουσίασαν μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε σχέση με την πτώση των αντίστοιχων εσόδων της ΒΝΡ Ρaribas και της Societe Generale.Συγκεκριμένα, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο τα εν λόγω έσοδα υποχώρησαν κατά 20%, ενώ της ΒΝΡ Ρaribas και της Societe Generale έπεσαν 10%. Σε σχέση με το περσινό γ’ τρίμηνο, όμως, ήταν αυξημένα κατά 13%, στα 1,124 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη που αποκόμισε από το συγκεκριμένο τμήμα ήταν 3,5 φορές περισσότερα σε σχέση με πέρσι, στα 163 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας εργασιών λιανικής τραπεζικής πρόσφερε κέρδη 146 εκατ. ευρώ, ήτοι 26% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ενώ τα κέρδη της συγχωνευμένης Credit Lyonnais (που κρατάει ανεξάρτητα υποκαταστήματα από τη μητρική Credit Αgricole) ήταν αυξημένα κατά 3,7%, στα 139 εκατ. ευρώ.

Περικοπές

Και οι τρεις γαλλικές τράπεζες αποδίδουν ένα σημαντικό μέρος της βελτίωσης των αποτελεσμάτων τους στις περικοπές εκτάκτων δαπανών και το σημαντικό περιορισμό του λειτουργικού κόστους, με αιχμή τα έξοδα προσωπικού. Η μετοχή της Credit Αgricole ενισχύεται περίπου 26% από την αρχή του 2003.

Κώστας Σαρρής