You are here

Το τριπλό στοίχημα Μέρκελ - Ολάντ πριν από το μεγάλο ραντεβού του Μαΐου

04/02/2013 07:38
Σε καθοριστικό σταυροδρόμι βρίσκεται η Ευρωζώνη, η οποία μετά τη θεαματική βελτίωση στην αντιμετώπιση της κρίσης, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στα τέλη του 2012 καλείται να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη διατήρηση της σταθεροποίησης.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πηγές της Κομισιόν, παρά τις θετικές και ισχυρές δράσεις για το αδιάσπαστο της Ευρωζώνης, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, υπό την πίεση των εκλογών του φθινοπώρου και την αναπάντεχη ήττα του κόμματός της στην Κάτω Σαξονία, που δημιουργεί νέα δεδομένα, δεν επιθυμεί να υπάρξει διατάραξη στα ζητήματα της Ευρωζώνης, ώστε να αφοσιωθεί απερίσπαστα τους επόμενους μήνες στην επανεκλογή της. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει στροφή στην εξωτερική πολιτική, θεωρώντας ότι με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μαλί η δημοτικότητά του θα σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο γαλλογερμανικός άξονας, καθώς και οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων ισχυρών της Ευρωζώνης τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ, ιδίως μετά τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ότι και φέτος θα συνεχιστεί η ύφεση. Προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Καθοριστικό στοιχείο θα είναι η λήψη απόφασης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 για την αναδρομική ισχύ της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ωστόσο, οι ενστάσεις της Γερμανίας και της Φινλανδίας δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία σχετικά με την άρση του αδιεξόδου πριν από της γερμανικές εκλογές.

Ενθαρρυντικός παράγοντας στην περαιτέρω εκτόνωση της κρίσης είναι και η αναμενόμενη ικανοποίηση του κοινού αιτήματος Ιρλανδίας- Πορτογαλίας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν από την Ευρωζώνη. Η απόφαση για επιμήκυνση θα αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στις δύο αυτές χώρες, οι οποίες όταν είχε ληφθεί η συνολική απόφαση για την Ελλάδα, είχαν δημοσιοποιήσει την επιθυμία τους να τύχουν και αυτές μιας σχετικής διευκόλυνσης, μέσω της επιμήκυνσης.

Πάντως, «κλειδί» για την οριστική επιστροφή της εμπιστοσύνης θα είναι οι κοινές προτάσεις που θα καταθέσουν Ολάντ και Μέρκελ τον προσεχή Μάιο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας με κοινωνική διάσταση, που θα δίνει έμφαση μεταξύ άλλων στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, ωστόσο στις προθέσεις των δύο πλευρών του Ρήνου είναι να ληφθούν πανευρωπαϊκά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή τους ανέργους και τους αστέγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους κοινωνικούς εταίρους των δύο χωρών -εργοδοσία και συνδικάτα- να επεξεργαστούν κοινές θέσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση των γαλλογερμανικών προτάσεων.

Τα πρώτα βήματα ήδη δρομολογούνται. Στο Κίελο της Γερμανίας λειτουργεί γαλλογερμανικό γραφείο ευρέσεως εργασίας.

Οι κινήσεις «ασπίδα για το ευρώ» αναμένεται να επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, καθώς οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις πρωτοβουλίες του Ντ. Κάμερον, ο οποίος το μόνο που επιθυμεί είναι να επικεντρωθεί η Ευρώπη στην ενιαία αγορά και να προωθήσει το σχέδιό του για μια «Ευρώπη αλά καρτ».

Οι ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ επισπεύδουν τις διαδικασίες για την ισχυροποίηση της Ευρωζώνης, η οποία παίρνει μέτρα τη στιγμή που στην ΕΕ προκαλούνται ρήγματα από ευρωσκεπτικιστές. Μάλιστα, η Ευρωζώνη έχει επιλέξει την πολιτική της ήπιας στάσης απέναντι στις αντιευρωπαϊκές θέσεις του Λονδίνου που οδηγείται αργά αλλά σταθερά σε απομόνωση.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Β. ΔΕΜΙΡΗΣ