You are here

Τρισέ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό

09/05/2011 20:24
Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες πιέζουν τις αναπτυγμένες οικονομίες να βελτιώσουν σταδιακά τους προϋπολογισμούς τους, ενώ οι αναδυόμενες χώρες που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς πρέπει να αποφύγουν την υπερθέρμανση των οικονομιών τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο κ. Τρισέ προειδοποίησε, μετά την τακτική συνάντηση με άλλους επικεφαλής μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, ακόμη και αν η οικονομική ανάκαμψη επιβεβαιώνεται.

«Η δημοσιονομική κατάσταση στις αναπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να σταδιακά να βελτιωθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελαττώματα που βλέπουμε», είπε ο κ. Τρισέ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι τραπεζίτες θεώρησαν το θέμα ότι ήταν «πολύ σημαντικό».

Σημείωσε ότι αυτό «ισχύει για όλους μας, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ενεργεί ως εκπρόσωπος για την ομάδα των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίοι συνέρχονται κάθε δύο μήνες στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών για να αξιολογήσουν τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας και την πορεία των χρηματιστηριακών και νομισματικών αγορών.

Οι κυβερνήσεις στα βιομηχανικά κράτη, ορισμένες από τις οποίες ήδη αντιμετώπιζαν σημαντικά δημόσια ελλείμματα πριν από την οικονομική κρίση, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες κατά τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να βγουν από την οικονομική ύφεση.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν αναγκαστεί να βοηθήσουν ορισμένες από τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης που αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν τα χρέη τους, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία έχει βρεθεί σε νέες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.