You are here

Τρίτη δόση εμβολίων Covid από Σεπτέμβριο στο ΗΒ

05/05/2021 12:47

Μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα προσφερθεί το φθινόπωρο σε όλους τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου άνω των 50 ετών και σε νεαρότερους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, γράφουν οι Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι σε εξέλιξη δοκιμές δύο επιλογών για το είδος του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί. Η πρώτη επιλογή αφορά εμβόλια που έχουν τροποποιηθεί συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση νέων μεταλλάξεων του ιού. Η δεύτερη αφορά τη χορήγηση των εμβολίων που ήδη χρησιμοποιούνται στη χώρα, δηλαδή της Pfizer, της AstraZeneca ή της Moderna.

Το πρόγραμμα των ενισχυτικών δόσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, με τις δύο ενέσεις να γίνονται ταυτόχρονα, σε διαφορετικό μπράτσο.

Εκτιμάται ότι με 3 εκ. δόσεις εμβολίων την εβδομάδα διαθέσιμες το φθινόπωρο, όπως ορίζει ο σχεδιασμός, τα 32 εκ. πολίτες άνω των 50 θα εμβολιάζονταν σε 11 εβδομάδες - δηλαδή έως τις αρχές Δεκεμβρίου αν το πρόγραμμα άρχιζε μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε κονδύλι 29 εκ. λιρών για την κατασκευή προηγμένης τεχνολογίας εργαστηρίων που θα αξιολογούν πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα νέων εμβολίων.

Ο Υφυπουργός Υγείας υπεύθυνος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα Ναντίμ Ζαχάουι πρόσθεσε μιλώντας στο Times Radio ότι αυτά τα εργαστήρια θα εξασφαλίσουν τη μελλοντική προστασία της χώρας έναντι επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Ο κ. Ζαχάουι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει τα εμβόλια για την τρίτη δόση να είναι έτοιμα από τον Σεπτέμβριο, αν χρειαστούν.

Σημείωσε δε πως η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος σημαίνει πως η COVID-19 θα μετατραπεί του χρόνου από πανδημική σε ενδημική νόσο, όπως η γρίπη.

Οι Times αποκαλύπτουν επίσης ότι τα επικαιροποιημένα προγνωστικά μοντέλα της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση δείχνουν πως είναι «πολύ απίθανο» να υπάρξει ένα σημαντικό τρίτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα αυτό το καλοκαίρι.

Τα μοντέλα θα παρουσιαστούν την προσεχή Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω άρση των περιορισμών στις 17 Μαΐου.

Θα σημειώνεται, ωστόσο, πως ακόμα υπάρχει αβεβαιότητα για την επιδημιολογική κατάσταση το χειμώνα, λόγω της ανησυχίας που προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού.

ΚΥΠΕ