You are here

Τρίτη ημέρα προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία

08/11/2019 15:04

Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) θα επιδιώξει να στηρίξει μία «προοδευτική» κυβερνητική συμμαχία ώστε η εξουσία να μην καταληφθεί ξανά από τους Συντηρητικούς σε περίπτωση που δεν προκύψει νικητής με αυτοδυναμία από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Αυτό είπε η ηγέτιδα του SNP και πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον εγκαινιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός της.

Είπε, ωστόσο, ότι δε θα ήθελε έναν επίσημο κυβερνητικό συνασπισμό με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παρείχε ανά περίσταση στήριξη σε μια πιθανή κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών.

Υπονόησε ότι ένα από τα ανταλλάγματα που θα απαιτούσε θα ήταν η άδεια για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Ως προς το Brexit, είπε ότι το κόμμα της θα στηρίξει προσπάθειες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με απώτερο στόχο την παραμονή στην ΕΕ, ώστε η χώρα να «αποδράσει» από το Brexit.

Η Στέρτζιον δεσμεύθηκε επίσης ότι θα υποβάλει ένα νομοσχέδιο που δε θα επιτρέπει στο βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας NHS να γίνει «διαπραγματευτικό χαρτί» σε μια μελλοντική διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα επιδιώξει να συνάψει ως πιθανός πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, οι Συντηρητικοί παρουσίασαν πρότασή τους για διευκολύνσεις προς γιατρούς και νοσηλευτές που θα θέλουν να εργαστούν στο NHS στο πλαίσιο του νέου μεταναστευτικού συστήματος μετά από το Brexit.

Το νέο σύστημα υπό μια κυβέρνηση Συντηρητικών θα βασίζεται στο αυστραλιανό μοντέλο βαθμοδότησης των επίδοξων μεταναστών ανάλογα με την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι με βάση τη συμφωνία του Brexit που έχει κλείσει με την ΕΕ δε θα υπάρχουν έλεγχοι στα προϊόντα που μετακινούνται από τη Βόρεια Ιρλανδία προς τη Μεγάλη Βρετανία. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η συμφωνία προβλέπει ακριβώς το αντίθετο.

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί επικεντρώθηκαν σε εξαγγελίες για ενίσχυση της προστασίας των γυναικών στην αγορά εργασίας, με μέτρα όπως η επέκταση της επί πληρωμή άδειας μητρότητας από εννέα σε 12 μήνες.

ΚΥΠΕ