You are here

Τρόμος πάνω από την πόλη

20/11/2003 11:57
Τουλάχιστον 13 οι νεκροί και 105 οι τραυματίες -σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό- από τις πέντε συνολικά εκρήξεις που συγκλόνισαν σχεδόν ταυτόχρονα σήμερα το πρωί την Κωνσταντινούπολη.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της βρετανικής τράπεζας HSBC σε εμπορική συνοικία της Πόλης, η τρίτη κοντά στο βρετανικό προξενείο κοντά την πλατεία του Ταξίμ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο, η τέταρτη σε εμπορικό κέντρο και η πέμπτη σε κατοικημένη περιοχή. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες καταστροφής από τα σημεία των εκρήξεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters τουλάχιστον 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στα κεντρικά γραφεία της HSBC -η πρόσοψη του κτιρίου της οποίας κατέρρευσε- ενώ έναν τουλάχιστο νεκρό άφησε πίσω της η έκρηξη κοντά στο βρετανικό προξενείο.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς τουρκικών αρχών ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία. Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη για το μπαράζ των τρομοκρατικών χτυπημάτων, αν και οι υποψίες στρέφονται προς οργανώσεις που λέγεται ότι είχαν συνεργασία με την «Αλ Κάιντα» για τις επιθέσεις εναντίον των εβραϊκών συναγωγών το περασμένο Σάββατο.

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στην τουρκική μεγαλούπολη είναι χαοτική. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί, ενδεχομένως από ζημιές που υπέστη το σταθερό δίκτυο τηλεφωνίας της πόλης, το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί με πολύ μεγάλες δυσκολίες και η ζωή στην πόλη έχει παραλύσει.

Η κίνηση στους δρόμους μειώθηκε αισθητά καθώς όλοι συγκεντρώθηκαν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους για να παρακολουθήσουν από τις τηλεοράσεις τις δραματικές εξελίξεις. Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη την πόλη και ο καπνός που δημιουργήθηκε κυρίως από την έκρηξη στο βρετανικό προξενείο στην περιοχή του Μπεϊογλού, ήταν ορατός σε όλη την έκταση της πόλης. Λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών, η έκρηξη αυτή έγινε ορατή ακόμη και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέστειλε τη λειτουργία του αφού πρώτα είχε βυθιστεί κατά 7,37% στις 14.617,53 μονάδες, ενώ παράλληλα διεκόπησαν οι συναλλαγές στις τουρκικές αγορές συναλλάγματος και ομολόγων.