You are here

Τρόμος στην Ευρώπη με σφραγίδα αλ Κάιντα

12/03/2004 10:03
Μερικές δηλώσεις μπορεί να αποδειχθούν προφητικές. Όπως αυτή που έκανε στις 31 Μαρτίου του 2003 ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ: «Όταν τελειώσει, αν τελειώσει, ο πόλεμος στο Ιράκ - είχε πει τότε ο Μουμπάρακ - θα προκαλέσει φρικιαστικές συνέπειες. Αντί να έχουμε έναν μπιν Λάντεν, θα έχουμε εκατό».

Η χθεσινή πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 190 νεκρούς και πάνω από 1.200 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι ετοιμοθάνατοι, αποτελεί την πιο φρικιαστική επαλήθευση των ισχυρισμών του Αιγύπτιου προέδρου. Από χθες το πρωί, η τρομοκρατική απειλή δεν αποτελεί πλέον ένα φανταστικό σενάριο για την Ευρώπη. Είναι μια πραγματικότητα.

Η 11η Μαρτίου 2004, μέρα που ανακηρύχθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Παγκόσμια Ημέρα για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, είναι σημειολογικά η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει - είτε πίσω από την επίθεση κρύβεται η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, όπως βιαστικά έσπευσε να ισχυριστεί η ισπανική κυβέρνηση και αποδέχθηκε ομοφώνως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είτε η αλ Κάιντα, όπως πολλοί επέμεναν εξ αρχής και στο τέλος παραδέχθηκε και η ίδια.

Το χθεσινό χτύπημα είναι, μακράν, το πιο αιματηρό επί εδάφους που έχει γνωρίσει η Γηραιά Ήπειρος στη μεταπολεμική της ιστορία (οι επιθέσεις στη Μόσχα είναι, ασφαλώς, μια ιδιαίτερη περίπτωση). Επίσης -αυτό είναι εξίσου σημαντικό- δεν συνάδει με την «κουλτούρα» των ένοπλων οργανώσεων που έχουν κατά καιρούς αναπτύξει δράση επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για ένα νέο είδος τρομοκρατίας που περνά τις πύλες της Ευρώπης. Εάν ευθύνεται η αλ Κάιντα ή άλλη ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, τότε θα έχουμε να κάνουμε με την - αναμενόμενη από καιρό, είναι αλήθεια - δραστηριοποίηση των εξτρεμιστών ισλαμιστών επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εάν, αντιθέτως, αποδειχθεί ότι η ευθύνη ανήκει στην ΕΤΑ (κάτι που δεν φαινόταν να επιβεβαιώνεται χθες το βράδυ) τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την, εξίσου επικίνδυνη, μετάλλαξη του παραδοσιακού «αντάρτικου πόλεων» βάσει των προτύπων, αν όχι και της ενεργού βοήθειας, του δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν από εδώ και στο εξής με το φόβο ενός τέτοιου χτυπήματος, που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και σε κάθε τόπο.

Ποια απάντηση; Το ίδιο και οι αγορές συναλλάγματος και τα χρηματιστήρια (βλέπε σελ. 7), που χθες πέρασαν ένα σύντομο αλλά ισχυρό σοκ, αλλά και η τουριστική βιομηχανία που, όπως εκτιμούν και οι Financial Τimes, μπορεί να πληρώσει το πιο μεγάλο κόστος.

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο ερώτημα που εγείρεται σε αυτό το σημείο: Ποια είναι η πολιτική των κυβερνήσεων που μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική και να αποτρέψει τέτοιου είδους χτυπήματα; Είναι η ένταση του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ακόμη και στην περίπτωση που αυτός συνεπάγεται εισβολή σε μια σειρά χώρες, όπως έγινε με το Ιράκ;

Είναι ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών και στις χώρες της Ευρώπης, όπως έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση Μπους στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Η εμπειρία δείχνει ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Δείχνει ότι η τυφλή και μονομερής επιθετικότητα γεννά τυφλά και πολύνεκρα χτυπήματα, θύματα των οποίων είναι συνήθως αθώοι άνθρωποι, όπως οι εκατοντάδες ανυποψίαστοι Μαδριλένιοι. Ο Μουμπάρακ είχε δίκιο...

Η επίθεση και οι συνέπειες

Δεκατρείς εκρήξεις χθες το πρωί σε τρένα και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης. Από αυτές οι τρεις ήταν ελεγχόμενη εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών.

Τουλάχιστον 198 οι νεκροί και 1.400 οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Οι αρχές επέρριψαν αρχικά την ευθύνη στην οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, όμως αργά χθες το βράδυ την ευθύνη ανέλαβε η αλ Κάιντα.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Κυριακή, όμως τα κόμματα ακύρσαν ομοφώνως την προεκλογική τους εκστρατεία. Σήμερα, πανεθνική διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας.

Πορτοκαλί συναγερμός στην Γαλλία, έκτακτα μέτρα σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα.