You are here

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία οφείλει να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της

28/08/2018 12:39

Αμφιβολίες φαίνεται ότι έχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να δώσουν εγγύηση στην Τουρκία ότι θα της πωλήσουν Patriot, κληθείς να απαντήσει στο αίτημα των Αμερικανών για ακύρωση της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.

Σε συνέντευξη Τύπου από τη Λιθουανία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “πρέπει να προστατεύσουμε τον εναέριο μας χώρο, όλοι έχουν πυραύλους. Για μας αυτό είναι αναγκαιότητα. Πρέπει να το καταλάβουν”.

“Μπορούν οι ΗΠΑ να μας δώσουν εγγύηση ότι θα μας πωλήσουν Patriot; Είμαστε συνέταιροι για τα πολεμικά αεροσκάφη F35, κάποια μέρη των πυραύλων κατασκευάζονται στην Τουρκία. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Εάν λένε πως θα συμπεριφερθούν όπως στις ταινίες καουμπόι, τότε υπάρχει απάντηση σε αυτό”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία δεν είναι εναλλακτικές των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ ή τις ΗΠΑ. “Η Τουρκία φροντίζει να έχει ισορροπία στην εξωτερική της πολιτική”, σημείωσε.

Είπε ακόμα πως για να αναπτυχθούν οι σχέσεις θα πρέπει να αφεθούν στην άκρη οι απειλές και να μην τίθενται όροι απαράδεκτοι. 

“Αυτή τη στιγμή εγώ χρειάζομαι επειγόντως αντιαεροπορικό σύστημα. Εγώ αυτό το σύστημα από την αρχή ήθελα να το αγοράσω από τους συμμάχους μου και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Αλλά αυτές οι χώρες δεν μας το πώλησαν ή δεν ήθελαν να μας το πουλήσουν. Κι εγώ έχω ανάγκη ”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.