You are here

«Τσίμπησε» το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη

08/08/2022 11:59

Αμετάβλητο διατηρήθηκε ουσιαστικά το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη αμετάβλητο τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας μια ελαφρά άνοδο, που είναι όμως πολύ μικρή για να αποτρέψει τους φόβους για ύφεση στο νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη ανήλθε στις -25,2 μονάδες από -26,4 τον Ιούλιο. Δημοσκόπηση του Reuters είχε δείξει ότι η τιμή του Αυγούστου θα ήταν -24,7.

«Η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει δύσκολη», δήλωσε ο Manfred Huebner, διευθύνων σύμβουλος του Sentix, προσθέτοντας ότι η ελαφρά άνοδος δεν σηματοδοτεί κάτι σαφές.

«Η ύφεση στην ευρωζώνη είναι ακόμα πολύ πιθανή», είπε, επικαλούμενος την αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη, τον πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας.

Ο δείκτης Sentix για την τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη σημείωσε πολύ μικρή άνοδο στο -16,3 τον Αύγουστο, αφού υποχώρησε στο -16,5 τον προηγούμενο μήνα, που ήταν το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στο -33,8, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο Ιουλίου, που ήταν το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Η κατάσταση στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δείχνει ακόμη χειρότερη με τον συνολικό δείκτη να πέφτει στις -24,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Η δημοσκόπηση σε 1.262 επενδυτές διενεργήθηκε μεταξύ 4 και 6 Αυγούστου, δήλωσε το Sentix.

Πηγή: Euro2day