You are here

Τζ. Χαντ: Προειδοποίηση για «ακύρωση» του Brexit αν καταψηφιστεί η συμφωνία

11/01/2019 17:46

Προειδοποίηση προς τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, δηλώνοντας ότι η καταψήφιση της συμφωνίας του Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ακύρωση του Brexit».

«Ο μεγάλος κίνδυνος και αυτό που ανησυχεί τον κόσμο είναι μήπως δεν υλοποιήσουμε αυτό για το οποίο ψήφισαν οι πολίτες», είπε ο κ. Χαντ. Όπως εξήγησε, σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας που η κα Μέι έχει πετύχει με τις Βρυξέλλες, το κοινοβούλιο «θα προσπαθούσε πολύ δυνατά να αποκλείσει» το ‘no-deal’ στο Brexit, κάτι που θα προκαλούσε «παράλυση».

Η ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της προσεχούς Τρίτης. Τα προγνωστικά είναι συντριπτικά υπέρ της απόρριψης της συμφωνίας από τους βουλευτές. «Είναι μια πρόκληση», παραδέχθηκε ο κ. Χαντ αναφερόμενος στα αριθμητικά δεδομένα, που δείχνουν ότι τουλάχιστον 90 Συντηρητικοί βουλευτές θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Εξέφρασε παρόλα αυτά την αισιοδοξία ότι με κάποιον τρόπο και υπό την απειλή ενός no-deal ή ενός no Brexit αρκετοί βουλευτές θα αλλάξουν γνώμη. 

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η συζήτηση επί της συμφωνίας του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξάλλου, προειδοποίησε ότι ένα no deal θα ήταν «καταστροφικό» και για τις δύο πλευρές.