You are here

Τζόνσον: Ενδείξεις ότι το lockdown αποδίδει, αλλά ακόμα πιθανά τα αυστηρότερα μέτρα

13/01/2021 17:14

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού που τέθηκαν σε ισχύ αρχικά στο Λονδίνο και στη ΝΑ Αγγλία στις 20 Δεκεμβρίου «αρχίζουν να δείχνουν σημάδια κάποιας επίδρασης», είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Δεχόμενος πίεση από την αντιπολίτευση για ακόμα αυστηρότερα μέτρα, ο κ. Τζόνσον δεν απέκλεισε τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να αξιολογηθούν τα στοιχεία των επόμενων ημερών.

Παρέπεμψε στην πτωτική τάση των κρουσμάτων το περασμένο διήμερο. Επιμέρους αναλύσεις δείχνουν ότι πράγματι στο Λονδίνο καταγράφεται μια πρώτη πτώση στο ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Ασφαλώς αν υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη να αυστηροποιήσουμε τους περιορισμούς, που δεν το αποκλείω, θα έρθουμε στη Βουλή. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις ενδείξεις για επίδραση των μέτρων, διότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σοβαρή ζημιά που γίνεται από τα lockdown στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, στις θέσεις εργασίας, στις περιουσίες των ανθρώπων», είπε ο Πρωθυπουργός Τζόνσον.

Την ίδια ώρα η τοπική Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωνε περαιτέρω περιορισμούς που αφορούν την υπηρεσία παραγγελιών και παραλαβής προϊόντων στο κατάστημα, την πιο αυστηρή οδηγία για εργασία από το σπίτι, αλλά και την απαγόρευση κατανάλωσης οινοπνευματωδών σε ανοιχτούς χώρους σε κάποιες περιοχές.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε, εξάλλου, ότι αν επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού των περίπου 14 εκ. πιο ευπαθών και εκτεθειμένων στον ιό πολιτών ως τις 15 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε τότε να υπάρξει νέα αξιολόγηση ορισμένων περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κάποια εμβολιαστικά κέντρα θα χορηγούν τις ενέσεις στους πολίτες σε 24ωρη βάση «το συντομότερο δυνατό». 

Μέχρι στιγμής τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με την αντιπολίτευση να ζητά επέκταση του ωραρίου.

Ο κ. Τζόνσον έκανε την ανακοίνωση προσθέτοντας ότι ήδη ένα δίκτυο 233 νοσοκομείων, περισσότερων των χιλίων τοπικών γενικών ιατρείων, 200 φαρμακείων και 50 κέντρων μαζικών εμβολιασμών προχωρούν «εξαιρετικά γρήγορα» με το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή ο περιοριστικός παράγοντας στην πραγματοποίηση ακόμα περισσότερων εμβολιασμών είναι η ποσότητα των εμβολίων που παραλαμβάνει η κυβέρνηση.

Όπως σημειώθηκε κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση, η προμήθεια των εμβολίων ακολουθεί τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, αλλά στην περίπτωση του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες που θέτουν όρια στη βιολογική διαδικασία παραγωγής των σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, απαιτούνται 58-60 ημέρες για την καλλιέργεια των κυττάρων και ακόμα 28 ημέρες για τη μετατροπή της πρώτης ύλης σε ενέσιμο υλικό εντός φιαλιδίων. Στη συνέχεια απαιτούνται 60 διαφορετικά τεστ ποιότητας που απαιτούν 20-30 ημέρες.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει 1,1 εκ. δόσεις του εμβολίου της, εκφράζοντας βάσιμη ελπίδα ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα μπορεί να παραγάγει 2 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα.