You are here

Τζόνσον: Προσεκτικό αλλά μη αναστρέψιμο «ξεκλείδωμα»

10/05/2021 12:41

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ στις 5 το απόγευμα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σε προαναγγελία των ανακοινώσεων ο κ. Τζόνσον είπε ότι «τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν αυτά που ήδη γνωρίζουμε - δεν θα αφήσουμε τον ιό να μας νικήσει».

Τόνισε ότι ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown παραμένει «εντός τροχιάς» και ότι το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται, με περισσότερα από τα 2/3 των ενηλίκων στο Ην. Βασίλειο να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Μπορούμε τώρα να προσβλέπουμε σε ένα προσεκτικό αλλά μη αναστρέψιμο ξεκλείδωμα. Είναι λόγω της ακλόνητης προσήλωσης του βρετανικού λαού που σώζουμε ζωές, προστατεύουμε το NHS και ελέγχουμε τον ιό», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Το επόμενο βήμα χαλάρωσης την επόμενη Δευτέρα θα προβλέπει το άνοιγμα των εσωτερικών χωρών της εστίασης και την άδεια συνάθροισης έξι ατόμων που δεν συγκατοικούν σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Το όριο συναθροίσεων σε υπαίθριους χώρους αυξάνεται στα 30 άτομα.

Θα ανοίξουν επίσης τα ξενοδοχεία και τα μουσεία, θα επιτραπούν οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε θεάματα (κινηματογράφοι, θέατρα κτλ.) και συναυλιακούς χώρους με συγκεκριμένα όρια ως προς τη χωρητικότητα, καθώς και η λειτουργία των στεγασμένων παιδότοπων.

Από τις 17 του μήνα θα επιτρέπονται επίσης τα διεθνή ταξίδια αναψυχής με τις χώρες-προορισμούς για τους Βρετανούς να υπάγονται σε τρεις κατηγορίες ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη».

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει επίσης πως από την ίδια ημέρα θα επιτρέπονται και οι αγκαλιές μεταξύ συγγενών και στενών φίλων.

ΚΥΠΕ