You are here

Τζόνσον στο ΝΑΤΟ: Η ασφάλεια βρίσκεται στη βάση της ανάκαμψης

14/06/2021 12:42

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα τονίσει στους υπόλοιπους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι η παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία θα πρέπει να υποστηρίζεται από την κοινή ασφάλεια των χωρών-μελών.

Θα επισημάνει ότι η πανδημία παροξύνθηκε από επιθέσεις κατά αυτής της ασφάλειας, τόσο με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά εθνικών συστημάτων υγείας από «εχθρικούς παράγοντες», όσο και εμμέσως από την αστάθεια και τις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές που επέτειναν την υγειονομική κρίση.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τζόνσον θα δηλώσει στήριξη στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ για εκσυγχρονισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας την ανάγκη άρσης στο ύψος των προκλήσεων που συνιστούν, μεταξύ άλλων, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή.

Θα αναφερθεί επίσης στην πρόσφατη Ενοποιημένη Μελέτη για την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Βρετανίας, η οποία προβλέπει επένδυση 24,1 δισεκατομμυρίων λιρών στην αμυντική ικανότητα της χώρας.

Προσερχόμενος στη σύνοδο το πρωί της Δευτέρας, ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την Κίνα «στρατηγικό προβληματισμό» και είπε ότι πάντα ελπίζει σε βελτίωση σχέσεων με τη Ρωσία.

ΚΥΠΕ