You are here

Τζόνσον: Τα εμβόλια αποτρέπουν νέα lockdown

14/09/2021 18:48

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε πως «ο κορωνοϊός είναι ακόμα εκεί έξω», αλλά εκτίμησε ότι το χειμερινό πλάνο της κυβέρνησής του για τη διαχείριση της πανδημίας «θα δώσει τη βεβαιότητα ότι δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στα lockdown του παρελθόντος».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον συνόψισε το πλάνο αυτό, το οποίο βασίζεται στην επέκταση και ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, με τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους πολίτες άνω των 50 ετών και τους ευπαθείς, τη χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου στους ανήλικους από 12 ετών και πάνω και στην ενθάρρυνση όσων ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν.

«Κατά έναν τρόπο η θέση μας σήμερα είναι για την ακρίβεια πιο δύσκολη, έχουμε υψηλότερους αριθμούς καθημερινών κρουσμάτων. Αλλά πολλοί από εμάς είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση έναντι της νόσου έχοντας εμβολιαστεί», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει στη στρατηγική της παύσης των περιορισμών.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει και ένα σχέδιο Β με «εφεδρικά» μέτρα για την περίπτωση περαιτέρω πίεσης στο σύστημα υγείας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επαναφορά της νομικής υποχρέωσης για χρήση μάσκας, την εκ νέου σύσταση για τηλεργασία και τη χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Όπως σχολίασε, «δεν είναι λογικό» να αποκλειστούν τέτοιου είδους επιλογές.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι που πλαισίωνε τον Πρωθυπουργό παρουσίασε τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες, αν και με ενδείξεις σταθεροποίησης τις τελευταίες ημέρες.

Ο καθηγητής Γουίτι σημείωσε πάντως ότι καταγράφεται αύξηση και των νοσηλειών με περισσότερους από 8.200 φορείς σε νοσοκομείο, έστω και αν ο αριθμός αυτός είναι στο 1/5 της κορύφωσης του προηγούμενου κύματος της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι σε υψηλότερο επίπεδο σήμερα σε σύγκριση με τον περσινό Σεπτέμβριο, αλλά χωρίς τα εμβόλια «θα είχαν σπάσει το ταβάνι», όπως σχολίασε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς στην ίδια συνέντευξη Τύπου. 

Ο καθηγητής Γουίτι παρουσίασε μάλιστα γραφήματα που δείχνουν ξεκάθαρα ότι σε κάθε ηλικιακή κατηγορία η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων του ιού που νοσηλεύονται και που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

«Ο χειμώνας έρχεται και πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψη την κατάσταση», παρατήρησε ο ίδιος, συστήνοντας τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τον σερ Πάτρικ, τέλος, ο αριθμός των νοσηλειών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας ως προς το κατά πόσο θα χρειαστεί να εφαρμοστούν κάποια από τα εφεδρικά μέτρα του σχεδίου Β.