You are here

Τζόνσον: Βελτίωση κατάστασης στα πρατήρια καυσίμων

28/09/2021 19:53

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η κατάσταση στα πρατήρια καυσίμων, με τις άδειες αντλίες και τις μεγάλες ουρές οχημάτων εδώ και πέντε ημέρες, «αρχίζει να βελτιώνεται».

Είπε πως κατανοεί την ανησυχία και τον εκνευρισμό των πολιτών, καλώντας τους όμως «να γεμίζουν τα οχήματα με τον συνηθισμένο τους τρόπο όταν πραγματικά χρειάζεται».

Άφησε δε να εννοηθεί πως για την ώρα δεν υπάρχει πρόθεση να οριστούν συγκεκριμένα πρατήρια για κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των εργαζομένων σε κρίσιμα επαγγέλματα, παρά το αίτημα επαγγελματιών και αντιπολίτευσης. «Είναι καλύτερα να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση με τον φυσιολογικό τρόπο», απάντησε σχέση σχετική ερώτηση ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Απέδωσε την κρίση στα πρατήρια σε μια «ελαφρώς παραπλανητική αναφορά σε κάτι που διέρρευσε και προκάλεσε μια απολύτως κατανοητή αύξηση στη ζήτηση από το κοινό». Ο κ. Τζόνσον αναφερόταν στην πληροφορία που διέρρευσε την Παρασκευή περί προειδοποίησης από στέλεχος της BP προς Υπουργούς ότι η κατάσταση στα πρατήρια ήταν «πολύ κακή».

Ο κ. Τζόνσον παρατήρησε επίσης ότι «ο πραγματικός αριθμός» των οδηγών βυτιοφόρων του λείπουν στην αλυσίδα παράδοσης καυσίμων «δεν είναι πολύ μεγάλος». Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως οι πολίτες θέλουν να δουν τέτοιου είδους προβλήματα να λύνονται «πάλι με ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Απέδωσε, τέλος, την κρίση στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά από μία πανδημία που εμφανίζεται κάθε εκατό χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Λιανικής Πώλησης Πετρελαίου Γκόρντον Μπάλμερ δήλωσε πως υπάρχουν «κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η κρίση στις αντλίες τελειώνει», με περισσότερους πρατηριούχους να αναφέρουν πως δέχονται νέες παραδόσεις καυσίμων.

Σημείωσε πως το πρωί το ποσοστό των πρατηρίων χωρίς καύσιμα είχε μειωθεί στο 37%.

Ο ίδιος τόνισε ξανά ότι τα αποθέματα καυσίμων στα διυλιστήρια και στις δεξαμενές αποθήκευσης παραμένουν σε κανονικά και επαρκή επίπεδα και ότι οι ελλείψεις στα πρατήρια οφείλονται στην έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων.