You are here

UBS: Ετοιμαστείτε για αλλαγή... φάσης στις διεθνείς αγορές

24/02/2021 10:57

Οι σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε «αλλαγή φάσης» στις διεθνείς αγορές το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν γενικά οι αποδόσεις, ευνοώντας μετοχές που έχουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές (μετοχές ανάπτυξης), σύμφωνα με τη UBS.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μετάβαση από μία αγορά που βασίζεται στη ρευστότητα σε μία αγορά με βάση την ανάπτυξη και τα κέρδη θα έρθει καθώς ο λεγόμενος «ενθουσιασμός για τον πληθωρισμό» κορυφώνεται και θα προηγηθεί οποιασδήποτε μείωσης της στήριξης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμπεριλαμβανομένου του Bhanu Baweja.

Αυτή η αλλαγή του καθεστώτος θα σηματοδοτηθεί από τη μείωση των πραγματικών επιτοκίων και των πιστωτικών περιθωρίων που θα σηματοδοτήσουν το τέλος του «ανέμου» ρευστότητας. «Παρόλο που αυτές οι αλλαγές δεν συνεπάγονται μεγάλο μειονέκτημα, προκαλούν σημαντική αλλαγή στη φύση του ράλι», έγραψαν οι υπεύθυνοι στρατηγικής.

Η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, που βλέπουν τα αρνητικά επιτόκια ως τη βάση για το ράλι των asset με ρίσκο, που έχει στείλει τις μετοχές παγκοσμίως σε ιστορικά υψηλά. Η απόδοση του 10ετούς Treasury Inflation-Protected Securities έκανε άλμα στο υψηλό του -0,77% την περασμένη εβδομάδα από -1,08% στις 11 Φεβρουαρίου.

«Μια μικρή αύξηση των πραγματικών επιτοκίων πιθανότατα δεν θα είναι μεγάλη ανησυχία, αλλά καθώς επιταχύνονται, κάθε σταδιακή κίνηση γίνεται πιο δύσκολη για τις αγορές», έγραψε ο Baweja και η ομάδα του.

Ανάλυση παρόμοιων ιστορικών «αλλαγών φάσης» όταν οι οδηγοί ρευστότητας γίνονται ουδέτεροι από χαλαροί, υποδηλώνει ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις της αγοράς και οι αναπτυξιακές μετοχές αποδίδουν οριακά περισσότερο από τις μετοχές αξίας, τονίζει η UBS, προσθέτοντας ότι το δολάριο βλέπει συνήθως μέτρια κέρδη έναντι των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.

Πηγή: Euro2day