You are here

UBS: Στασιμοπληθωρισμός ή και... χειρότερα στην Ευρώπη

30/06/2022 12:15

Η UBS προχωρά σε νέα πρόβλεψη για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, το οποίο βλέπει στο 2,7% από 2,9% το 2022, και στο 1,2% από 2,2% για το 2023.

«Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 2,7% από 2,9% για το 2022 (consensus 2,8%) και σε 1,2% από 2,2% για το 2023 (consensus 2,0%). Η πρόβλεψη αυτή συνεπάγεται ότι η ύφεση θα αποφευχθεί, αλλά η ανάπτυξη θα σταματήσει σχεδόν το γ' τρίμηνο και το δ' τρίμηνο φέτος», εκτιμά η ελβετική τράπεζα, και μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό, το σενάριο αυτό χαρακτηρίζεται ως "στασιμοπληθωρισμός".

«Αναμένουμε μια περιορισμένη ανάκαμψη το 2023, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η εμπιστοσύνη ανακάμπτει. Κρίσιμα, υποθέτουμε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές, αλλά θα αποφευχθεί η διακοπή στη διανομή φυσικού αερίου. Σε περίπτωση που αυτή η υπόθεση αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη και οι παραδόσεις φυσικού αερίου γίνουν δεσμευτικός περιορισμός, οι οικονομικές διαταραχές θα είναι πιθανότατα σοβαρές και η Ευρωζώνη θα εισέλθει σχεδόν σίγουρα σε ύφεση.

Αναμένουμε ότι οι κυβερνήσεις θα διατηρήσουν μια ευέλικτη και ρεαλιστική προσέγγιση στη δημοσιονομική πολιτική και θα αυξήσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους επόμενους μήνες για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Αντίθετα, η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη σύσφιξη, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει δυσάρεστα υψηλός τα επόμενα τρίμηνα», εξηγούν οι αναλυτές της UBS.

Ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει την ΕΚΤ να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια, παρά την εύθραυστη ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί από το 8,1% το Μάιο στο μέγιστο 8,9% το Σεπτέμβριο, προτού να μειωθεί στο 7,4% έως το τέλος του 2022 και να πέσει (προσωρινά) κάτω από το 2% τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτό συνεπάγεται ετήσιους μέσους όρους 7,6% το 2022 και 3,2% το 2023, με τον πυρήνα πληθωρισμό στο 3,4% και 2,4%, αντίστοιχα. Όπως και προηγουμένως, η τράπεζα θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου των τιμών πάνω από τις προβλέψεις της με τους βασικούς κινδύνους να προέρχονται από τις τιμές της ενέργειας, τις τιμές των τροφίμων και τις δυσχέρειες της προσφοράς βραχυπρόθεσμα και την υψηλότερη αύξηση των μισθών μεσοπρόθεσμα.

Τι προβλέπει για τα επιτόκια και ο νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Σε ένα σενάριο ανόδου του πληθωρισμού, αυτό θα άφηνε στην ΕΚΤ ελάχιστες επιλογές από το να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια και συνεχίζει να προβλέπει αυξήσεις των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης φέτος (25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, 50 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο και τουλάχιστον 25 μ.β. η καθεμία τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο) και 100 μ.β. το 2023. Σε περίπτωση που η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, θεωρούμε ότι αυτό θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική περισσότερο το 2023 από ό,τι 2022.

«Αναμένουμε ότι το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού θα παρουσιαστεί στις 21 Ιουλίου. Η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει υπό πίεση για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών και οι δημόσιες δαπάνες για την άμυνα, την ενεργειακή ασφάλεια, τις ενεργειακές επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά και τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά, αλλά περαιτέρω αυξήσεις φαίνονται πιθανές, καθώς οι κυβερνήσεις παραμένουν υπό πίεση για την προστασία των νοικοκυριών από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι πιθανό να μειωθούν φέτος, τα κυκλικά προσαρμοσμένα ελλείμματα αναμένεται να αυξηθούν - συνεπώς δεν θα υπάρξει δημοσιονομική σύσφιξη φέτος, με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να παραμένει πιθανότατα σε αναστολή το 2023,», εξηγεί η UBS.

UBS για την Ελλάδα

Η UBS διατηρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 4% φέτος και κατά 4,7% το 2023. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε μέσα επίπεδα στο 5,5% φέτος και 2,5% το 2023. Το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 2,6% φέτος και ακόμα περισσότερο στο 1,9% το 2023. Η δημοσιονομική επίδοση της χώρας θα είναι καλύτερη από το 2021 με το έλλειμμα στο 4% φέτος και 1,5% το 2023. H UBS παραμένει πιο αισιόδοξη από το consensus κατά 0,5% φέτος και 1,3% το 2023, κάτω από το consensus αναφορικά με τον πληθωρισμό κατά 0,% φέτος και +0,6% το 2023.

Πηγή: Euro2day