You are here

Ύφεση 5% έως 10% το 2020, αλλά και ανάλογη αντίδραση από ΕΕ

27/04/2020 20:04

Από 5% ως 10% θα είναι η ύφεση το 2020, αλλά και η αντίδραση της ΕΕ θα είναι ανάλογη, επεσήμαναν μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε με ψηφιακά μέσα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος αρμόδιος επί των οικονομικών Πάολο Τζεντιλλόνι.

Η πλήρης επίπτωση είναι ακόμα άγνωστη και θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και την απάντηση της ΕΕ, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα δημοσιεύσει πρόβλεψη στις 7 Μαΐου, αλλά υπενθυμίζοντας την εκτίμηση της Φον Ντερ Λάιεν την τοποθέτησε ανάμεσα στο 5% και το 10% του ΑΕΠ. Ο ίδιος εξήγησε ότι στην Αυστρία το 75% του εργατικού δυναμικού και το 50% στη Γαλλία έχει επηρεαστεί από το lockdown και την πανδημία. Περιέγραψε δε αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί από τους 27 και φτάνουν ήδη τα 3,4 τρισ. Ευρώ και σημείωσε τη συμφωνία των ηγετών για τη δημιουργία ενός Ταμείου για την Ανάκαμψη, συνδεδεμένου με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό.

Κάλεσε τις τράπεζες να κάνουν πλήρη χρήση της ευελιξίας που είναι διαθέσιμη για να συνεχίσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ο Αντιπρόεδρος εξήγησε ότι με βάση την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν εξετάζει τις τεχνικές και επιχειρησιακές λεπτομέρειες για την σύσταση του Ταμείου για την Ανάκαμψη, περιλαμβανομένου του τρόπου επιπλέον χρηματοδότησης του ΠΔΠ. Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε "άνευ προηγουμένου κατάσταση" και ως εκ τούτου θα υπάρξει και ανάλογη διευθέτηση.

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε και αυτός από την πλευρά του ότι μια βαθιά ύφεση είναι αναπόφευκτη. Σημείωσε ότι το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 3% και 100 χώρες ήδη ζητάνε πρόσβαση στη χρηματοδότησή του. Για την ευρωζώνη, όπως είπε, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5%. Εξήγησε ότι απαιτείται απάντηση άνευ προηγουμένου. Προειδοποίησε δε ότι η επίπτωση θα είναι αρκετά διαφορετική ανά Κ-Μ. Σημείωσε ότι η ως τώρα απάντηση μπορεί να φτάνει τα 3,4 τρισ. Ευρώ, αλλά το ποσό αυτό κρύβει τις διαφορές ανά Κ-Μ καθώς κυμαίνονται από 1% ως 3% ανάλογα με τον Κράτος για τα δημοσιονομικά μέτρα και από 7% ως 18% για τα μέτρα ρευστότητας.

Επεσήμανε περαιτέρω τον κίνδυνο ασύμμετρης ανάκαμψης, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο της κοινή αγορά, εξ ου και το πακέτο ταμείων και  μέτρων που αποφασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Eurogroup - το πακέτο των 540 δισ.Ευρώ. Προειδοποίησε όμως ότι αυτό το ποσό, αλλά και η συνεισφορά της ΕΚΤ δεν είναι από μόνα τους αρκετά. Ως εκ τούτου θα απαιτηθεί και ένα μαζικό επενδυτικό σοκ (πακέτο Μάρσαλ) το οποίο θα κατευθυνθεί μεταξύ άλλων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιλαμβάνει τόσο δάνεια, όσο και κονδύλια και η περίοδος ωρίμανσης των δανείων είναι αντικείμενο συζήτησης.