You are here

Ύστατο χαίρε στο Σασόλι από ηγέτες και ευρωβουλευτές

18/01/2022 06:29

Το έργο και τον χαρακτήρα του εκλιπόντος Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήραν οι ηγέτες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής μνήμης που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της συζύγου του και των δύο παιδιών του.

Οι ομιλητές μίλησαν για τον ανθρώπινο χαρακτήρα του Ντάβιντ Σασόλι, την αισιοδοξία, την πραότητα και τη δυνατότητα του να χτίζει γέφυρες, και πολλοί από αυτούς υπενθύμισαν το πως την περίοδο των περιορισμών λόγω της πανδημίας άνοιξε τις πόρτες των κτηρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε άστεγους και ευάλωτους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε γυναίκες που αντιμετώπιζαν κίνδυνο οικογενειακής βίας.

Αρκετοί ομιλητές επεσήμαναν ακόμα πως με την απόφασή του να μην αναστείλει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, διασφαλίζοντας έτσι τον ρόλο των εκπροσώπων των πολιτών της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της απάντησης της Ευρώπης στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Οι ομιλητές τόνισαν επίσης τις σοσιαλδημοκρατικές και αντιφασιστικές του ιδέες, καθώς και την επιμονή του σε μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν.

Στην εισαγωγική παρέμβασή της η προεδρεύουσα του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε πως η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη ο οποίος διασφάλισε τη λειτουργία του σώματος σε δύσκολους καιρούς και άνοιξε τις πόρτες της στους ευάλωτους και στις γυναίκες θύματα βίας.

Υπογράμμισε πως ο Ντάβιντ Σασόλι πάλεψε μέχρι το τέλος και πως θα είναι παράδειγμα για όλους, καθώς και πως το μήνυμα του έργου του θα βρίσκεται στην Ολομέλεια για πολλά χρόνια, όπως και η αποφασιστικότητα του να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

«Ο Ντάβιντ έκανε τη διαφορά» τόνισε, προσθέτοντας πως άφησε το σημάδι του. «Ήσουν φίλος, μέντορας και ηγέτης» πρόσθεσε.

Μετά από την προβολή ενός βίντεο με στιγμιότυπα από την εκλογή του Ντάβιντ Σασόλι το 2019 και την πρώτη ομιλία του, κατά την οποία είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων στην ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας, ακολούθησε ομιλία από τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό και πρώην ευρωβουλευτή Ενρίκο Λέτα.

Ο κ. Λέτα επικεντρώθηκε στον χαρακτήρα του Σασόλι, στον τρόπο με τον οποίο τον αποχαιρέτισαν οι Ιταλοί συμπατριώτες του στη Ρώμη και το γεγονός πως υπερασπίστηκε τις «φωνές αυτών που δεν είχαν φωνή».

«Ήξερε πως πρέπει να μένουμε στην ουσία των πραγμάτων» σημείωσε, προσθέτοντας πως για τον Σασόλι η Ευρώπη «ήταν μια διεργασία, ένα έργο υπό κατασκευή» και αναφέρθηκε στο όραμά του για μια πιο πράσινη βιώσιμη Ευρώπη.

«Η Δημοκρατία δεν είναι δώρο αλλά ένα επίτευγμα το οποίο πρέπει να πετυχαίνουμε ξανά και ξανά» πρόσθεσε, αναφερόμενος στις πεποιθήσεις του Σασόλι, και επεσήμανε πως η απόφαση του το 2020 να μην κλείσει το Κοινοβούλιο δεν ήταν απλά συμβολική πράξη αλλά συνεισέφερε στο να ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ και όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων, ενώ τόνισε πως ο εκλιπών Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Σημείωσε ακόμα τις θέσεις του για την μετανάστευση και κατά της ιδέας του Φρούριου Ευρώπη, και τη θέση του υπέρ μιας κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στον σεβασμό που προκαλούσε ο Σασόλι όχι μόνο μέσω της θέσης του αλλά και της προσωπικότητας του, καθώς και μέσα από τη δέσμευση του στην αλήθεια ως πρώην δημοσιογράφος και στην κοινωνική δικαιοσύνης ως πολιτικός.

Ο κ. Μισέλ θυμήθηκε μια από τις πρώτες συναντήσεις του με τον Σασόλι και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έγινε με δική του πρωτοβουλία.

Αναφέρθηκε ακόμα σε μια παλαιότερη δήλωση του Σασόλι στην οποία είχε πει πως οι αυταρχικές δυνάμεις στον κόσμο επιτίθενται στην Ευρώπη γιατί τη φοβούνται, καθώς αν το πείραμα της Ευρώπης δουλέψει εδώ, μπορεί να δουλέψει παντού.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν μπόρεσε να μεταβεί στο Στρασβούργο καθώς ήταν επαφή κρούσματος κορωνοϊού, ανάρτησε την ομιλία της στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, και γράφοντας σε ανάρτηση στο Twitter πως «με βαριά καρδιά» αναγκάστηκε να μην προχωρήσει στον φόρο τιμής στον Σασόλι.

«Θέλω να τιμήσω τη μνήμη του με ένα λευκό τριαντάφυλλο που ήταν σύμβολο της πολιτικής και ηθικής του προσέγγισης σε όλη του τη ζωή» πρόσθεσε.

Στην παρέμβαση του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρθηκε στο άνοιγμα προς τη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο στο οποίο συνεισέφερε ο Ντάβιντ Σασόλι, αλλά και το άνοιγμα δρόμων προς τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία, τις οποίες και αρκετές επισκέφθηκε.

Όπως είπε, ο Σασόλι δημιουργούσε γέφυρες και έχτιζε συμφωνίες, και κατάφερε μεταξύ άλλων να δημιουργήσει πλειοψηφίες για την δημιουργία κοινού χρέους. Τόνισε πως ο Σασόλι συνδύαζε την ταπεινότητα μαζί με τον σεβασμό για τους άλλους.

Η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην οποία άνηκε ο κ. Σασόλι, Ιράτσε Γκαρθία Περέθ, έκανε λόγο για την πιο δύσκολη ομιλία της και είπε πως το καλύτερο μήνυμα είναι να συνεχιστεί το έργο του για μια κοινωνική Ευρώπη και για μεταναστευτική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είπε πως ο Σασόλι ήταν ένας πραγματικός σοσιαλδημοκράτης και παράδειγμα προς μίμηση στη δημοσιογραφία και την πολιτική, χωρίς βρώμικα παιχνίδια, και αναφέρθηκε στην παρουσία του Σασόλι στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, μιας ευρωπαϊκής ιστορικής στιγμής.

Εκ μέρους των Φιλελευθέρων, το μέλος της ομάδας και πρώην επικεφαλής Ντέκλαν Τσιόλος υπογράμμισε πως ήταν ένας άνθρωπος με ανοιχτή καρδιά, κάτι ασυνήθιστο στην πολιτική, και πως ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε τις αξίες του.

Η συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ επεσήμανε πως ο Σασόλι ήταν ένας άνθρωπος του διαλόγου που ήθελε να πείσει μέσα από τις λέξεις, και πως σε ένα κλίμα πόλωσης έχτιζε γέφυρες. Ήταν το καλύτερο είδος πολιτικού, και ο καλύτερος εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, τόνισε.

Ο Μάρκο Ζάνι της ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) αναφέρθηκε στο χαμόγελο και στην αποφασιστικότητα του Σασόλι, καθώς και στην απλή και ανοιχτή συμπεριφορά του προς όλους.

Εκ μέρους των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ο Ραφαέλο Φίτο αναφέρθηκε στην αξιοπρέπεια του Σασόλι, την ευφυΐα και την πολιτική ευθύνη του, και στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι μπορούσε να κατευθύνει εποικοδομητικές συζητήσεις παρά τις διαφωνίες.

Τέλος εκ μέρους της Αριστεράς ο Μάρτιν Σίντεργουαν υπογράμμισε πως ο Σασόλι θύμιζε σε όλους πως η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι δεδομένη και πως πρέπει να την υπερασπιζόμαστε καθημερινά.

ΚΥΠΕ