You are here

To βάπτισμα του πυρός στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έλαβε ο ο νέος διαπραγματευτής του ΗΒ Ντόμινικ Ράαμπ

20/07/2018 07:06

"To βάπτισμα του πυρός" στις διαπραγματεύσεις για το Brexit στις Βρυξέλλες υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ, έλαβε ο νέος διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ, προσερχόμενος στο κτίριο της Κομισιόν όπου τον υποδέχθηκε ο Μισέλ Μπαρνιέ ευχαρίστησε την ομάδα των διαπραγματευτών "για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει μέχρι τώρα", δήλωσε ότι "έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη Συμφωνία Απόσυρσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, τόσο για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ στην ήπειρο, όσο και τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μάλιστα κατά την περίοδο της απόσυρσης".

 "Υπάρχουν ακόμη κενά που πρέπει να καλύψουμε", είπε "αλλά έχουμε αποτυπώσει και σημειώσαμε κάποια πολύ καλή πρόοδο και ανυπομονώ να σημειώσω μεγαλύτερη πρόοδο σήμερα" συμπλήρωσε.

"Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να σημειώσουμε πρόοδο και στην καθιέρωση πλαισίου για τη μελλοντική μας εταιρική σχέση", τόνισε. "Έχω έρθει σήμερα για να συζητήσω τις λεπτομερείς προτάσεις που έχουμε στην Λευκή Βίβλο που θα έχετε δει και ανυπομονώ για την ανανέωση της δυναμικής μας εξετάζοντας τις λεπτομέρειες όλων αυτών".

Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο χρόνος πιέζει και εξέφρασε την ελπίδα για αίσια κατάληξη.

Απερχόμενος, μετά τη συνάντηση και απαντώντας στις ερωτήσεις του Τύπου ο Ντόμινικ Ρααμπ δήλωσε ότι "είχαμε μια πολύ καλή, εποικοδομητική συζήτηση, μιλήσαμε για την πρόοδο που σημειώσαμε στη συμφωνία απόσυρσης". "Ήταν επίσης μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη Λευκή Βίβλο για τη μελλοντική σχέση που θέλουμε με την ΕΕ, καθώς έχουμε μόνο 12 εβδομάδες για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, και έτσι έθεσα τις προτάσεις μας και προσφέρθηκα να συναντηθώ ξανά με τον Michel Barnier καθ`όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις, για βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία εγκαίρως".

"Είμαι σίγουρος, με καλή πίστη, εάν αυτή η ενέργεια και αυτή η φιλοδοξία είναι αμοιβαία, όπως είμαι βέβαιος ότι θα είναι, θα φτάσουμε εκεί", τόνισε. 

Κληθείς να απαντήσει πώς μπορεί να διαπραγματευτείτε με την ΕΕ όταν η διαπραγματευτική του θέση κρέμεται από μια κλωστή στο ΗΒ δήλωσε: "το λέτε αυτό, αλλά περάσαμε το νομοσχέδιο για την απόσυρση της ΕΕ και περάσαμε το νομοσχέδιο για την τελωνειακή σχέση μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων το βράδυ, χάσαμε μόνο μία ψήφο, αλλά πραγματικά περάσαμε τη νομοθεσία".

"Γι `αυτό είμαστε έτοιμοι τόσο στις εγχώριες προετοιμασίες που κάνουμε, αλλά στην πραγματικότητα σημειώνουμε επίσης σημαντική πρόοδο εδώ και στη διπλωματική πορεία", είπε.

 Κληθείς να απαντήσει αν πλέον υπάρχει  πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για μη κατάληξη σε συμφωνία από ό, τι πριν από δύο εβδομάδες, επεσήμανε: "νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε στη γραμμή, οι προετοιμασίες πρέπει να εντατικοποιηθούν. Θα αυξήσουμε τις προετοιμασίες για τη μη επίτευξη συμφωνίας, αλλά επικεντρωνόμαστε κυρίως στις διαπραγματεύσεις για να πάρουμε την καλύτερη συμφωνία και γι `αυτό η συνάντηση που είχα μόλις με τον Michel Barnier ήταν σημαντική και νομίζω ότι εκεί είμαστε - κάναμε κάποια καλή πρόοδο σήμερα", κατέληξε ο Ντόμινικ Ρααμπ.

ΚΥΠΕ