You are here

Βαρύ πλήγμα στον τουρισμό της Μεσογείου

12/03/2004 10:18
Τον φόβο ότι το λουτρό αίματος στη Μαδρίτη θα προκαλέσει βαρύ πλήγμα στον τουριστικό κλάδο όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, εκφράζουν οικονομικοί αναλυτές, μετά τις αιματηρότερες βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων 15 χρόνων.

Οι φόβοι αυτοί αποτυπώθηκαν ευκρινώς στην πορεία των τίτλων των μεγάλων τουριστικών γραφείων, αερομεταφορέων και ξενοδοχείων που σημείωσαν χθες κατακόρυφη πτώση: Αεροπορικές εταιρείες, όπως η ΕasyJet και η Ryanair, βρέθηκαν σε «χαμηλή πτήση», με απώλειες 2,5% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ ανώμαλα προσγειώθηκε (πτώση 7,9%) η μετοχή της Βritish Αirways, που κατέχει μερίδιο στον εθνικό αερομεταφορέα της Ισπανίας Ιberia (-3,7%). Η μετοχή της μεγαλύτερης αλυσίδας ξενοδοχείων της Ευρώπης, της γαλλικής Αccor, υποχώρησε κατά 4%, ενώ το Club Μed κατά 4,6%. Στην ίδια μοίρα βρέθηκαν και οι τουριστικοί πράκτορες, με τη μετοχή της γερμανικής ΤUΙ -μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της Ευρώπης- να υποχωρεί κατά 7,2% και της βρετανικής First Choice Ηolidays κατά 4,2%.

Εκστρατεία Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος φόβος των επενδυτών είναι ότι πίσω από την εκατόμβη δεν κρύβονται οι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ, αλλά η αλ-Κάιντα, κι ότι η επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον των χωρών που στήριξαν τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η Ισπανία θα επηρεαστεί γιατί είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής και σημαντικός τουριστικός προορισμός για πολλούς Ευρωπαίους», λέει ο Τζέρεμι Μπάτστοουν της Fyshe Group. Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, καθώς συνεισφέρει το 12% του ΑΕΠ.