You are here

Ην. Βασίλειο: Κάτω από τη μονάδα η τιμή ρυθμού μετάδοσης κορωνοϊού

26/02/2021 16:36

Η λεγόμενη τιμή R του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έμεινε σταθερή κάτω από τη μονάδα αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, κυμαίνεται από 0,6 έως 0,9, ενώ ο αριθμός των νέων λοιμώξεων υπολογίζεται ότι μειώνεται κατά 2% έως 6% κάθε μέρα.

Άλλη τακτική έρευνα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, που βασίζεται σε δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους, δείχνει νέα πτώση των λοιμώξεων από κορωνοϊό κατά την εβδομάδα έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, πλέον φορείς του ιού στην Αγγλία εκτιμάται ότι είναι ένας στους 145 κατοίκους. Την προηγούμενη εβδομάδα η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας στους 115 κατοίκους. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό ενεργών φορέων από τις αρχές Οκτωβρίου.

Πτώση των φορέων καταγράφεται επίσης στην Ουαλία, όπου πλέον υπολογίζονται σε έναν στους 205 (από έναν στους 125 την προηγούμενη εβδομάδα), στη Β. Ιρλανδία όπου φορέας είναι ένας στους 195 (από έναν στους 105) και στη Σκωτία με έναν στους 225 κατοίκους να είναι φορέας (από έναν στους 180).

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής εμβολιασμών του οργανισμού Δημόσια Υγεία Αγγλίας Δρ Μαίρη Ράμσεϊ δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον σημαντικές ενδείξεις ότι το εμβόλιο της Pfizer μειώνει τα ποσοστά θανάτων και νοσηλειών.

Σημείωσε ότι τρεις εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση καταγράφεται μείωση των λοιμώξεων στους πιο ηλικιωμένους πολίτες και ακόμα μεγαλύτερη προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ότι τα ποσοστά θανάτων και τα ποσοστά νοσηλειών σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον νεαρότερο πληθυσμό. Άρα βλέπουμε ότι η προσέγγισης της πρώτης φάσης του εμβολιαστικού προγράμματος με τη χορήγηση εμβολίων σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες όσο το δυνατό πιο γρήγορα έχει πραγματικό αντίκτυπο», είπε η Δρ Ράμσεϊ.

Την ίδια ώρα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και νοσοκομεία της πόλης διαπίστωσε ότι μία δόση του εμβολίου της Pfizer μπορεί να μειώσει τον αριθμό των μη συμπτωματικών λοιμώξεων κατά 75%. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, αυτό δείχνει πως η πρώτη δόση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, πέρα από το σημαντικό βαθμό προστασίας των εμβολιασθέντων.