You are here

Βελτιωμένη πρόταση για το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

24/11/2022 12:28

Με διαφωνίες όσον αφορά το επίπεδο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβολή πλαφόν στο πλαίσιο της πρότασης για μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς, προσήλθαν τα κράτη μέλη στο έκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας σε σύνθεση Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Από τη μια, τα 15 μέλη (μεταξύ άλλων Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία) που είχαν ζητήσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή θεωρούν πως το όριο των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που έχει προταθεί από την Κομισιόν είναι υπερβολικά υψηλό, ενώ από την άλλη Γερμανία και Κάτω Χώρες διαφωνούν με την δημιουργία μηχανισμού για επιβολή ανώτατου ορίου στη τιμή του φυσικού αερίου.

Ωστόσο όπως άφησε να εννοηθεί κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο ο Γερμανός αρμόδιος Υπουργός, η χώρα είναι ανοικτή σε διαπραγμάτευση, εστιάζοντας στην ανάγκη να παραμείνουν ισχυρές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μηχανισμού.

Κατά το έκτακτο Συμβούλιο της Πέμπτης οι Υπουργοί Ενέργειας θα έχουν πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε υπουργικό επίπεδο για την πρόταση της Κομισιόν, με στόχο να υπάρξει συμφωνία είτε στην επόμενη προγραμματισμένη είτε σε νέα έκτακτη συνάντησή τους πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών μελών.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται επίσης η πρόταση κανονισμού για συντονισμό των αγορών φυσικού αερίου και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και η πρόταση κανονισμού για δημιουργία ενός προσωρινού πλαισίου για επίσπευση των αδειοδοτήσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Υπουργοί Ενέργειας των 15 χωρών που ζητούν την επιβολή πλαφόν συναντήθηκαν πριν την έναρξη του Συμβουλίου, όπου συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση και να ζητήσουν νέα πρόταση από την Κομισιόν με τις βελτιώσεις που θεωρούν σημαντικές.

Στόχος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι να μπορέσει να υπάρξει έγκριση και των τριών κανονισμών (για το πλαφόν, τις κοινές αγορές - αλληλεγγύη, και την επίσπευση της αδειοδότησης ΑΠΕ) στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών, που αναμένεται να γίνει σε έκτακτο Συμβούλιο στις 11 ή στις 13 Δεκεμβρίου, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 - 16 Δεκεμβρίου και πριν την τακτική συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 19 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ανώτατο όριο ασφάλειας στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ για τα παράγωγα του δείκτη TTF επόμενου μήνα, το οποίο θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν η τιμή διακανονισμού ξεπερνά τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες, και οι τιμές TTF είναι κατά 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο αυτών εβδομάδων. Ο μηχανισμός αυτός συνοδεύεται από τη δυνατότητα αυτόματης αναστολής ή διακοπής του μέτρου.

Σε δήλωσή της κατά την άφιξή της στη Σύνοδο, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σημείωσε ότι η πρόταση της αποτελεί βάση για συζήτηση και πως είναι έτοιμη να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας. Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις για το υψηλό όριο που προτείνει η Κομισιόν, η κ. Σίμσον παρέπεμψε στην εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι.

«Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο» πρόσθεσε, παραπέμποντας στην περίοδο κατά την οποία η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 275 ευρώ για μερικές μόνο ημέρες.

Τη διαφωνία του με την επιβολή της οροφής στα 275 ευρώ εξέφρασε κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θεωρεί ρεαλιστική οροφή ένα ποσο μεταξύ των 150 και των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα ώστε να μπορούν να προστατευθούν ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως βάσει του ορίου που προτείνεται από την Κομισιόν ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιείται τον Αύγουστο, και πρόσθεσε πως στόχος της οροφής είναι να «βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στην ευρύτερη συζήτηση, των κανονισμών που βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πως «ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Κλιματικής Δράσης, Σβεν Γκίγκολντ, κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες με το όριο των 275 ευρώ, ανέφερε πως η πρόταση της Κομισιόν «είναι ήδη ένας κατά κάποιον τρόπο συμβιβασμός», υπογραμμίζοντας όμως πως οι όροι που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προβλέπονται στο κείμενο. Όπως είπε, «χρειάζονται κάποιες μικρές αλλαγές» όμως η πρόταση αποτελεί «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας τις διαφωνίες, ανέφερε πως η Γερμανία τις παίρνει στα σοβαρά και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό που θέλει η γερμανική πλευρά είναι να τηρηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής περιορισμών στην παροχή φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί μείωση του ορίου εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις, ο κ. Γκίγκολντ απάντησε πως δεν είπε κάτι τέτοιο, τόνισε πως οι προϋποθέσεις παραμένουν σημαντικές και υπενθύμισε πως πρόκειται για ένα δυναμικό πλαφόν.

ΚΥΠΕ