You are here

Βελτιώθηκε για 4ο μήνα το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία

24/01/2023 09:58

Βελτίωση παρουσίασε στην αρχή του νέου έτους η εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών στην οικονομία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης βοηθούν να περιοριστεί η αύξηση στο ενεργειακό κόστος.

Η εταιρεία Pollster GfK που διεξήγαγε την έρευνα αναφέρει ότι η δημοσκόπηση η οποία εξετάζει το μέλλον και στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα, παρουσίασε αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών κατά 3,7 μονάδες, με τον δείκτη να ανέρχεται στο μείον 33,9 μονάδες για τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση.

«Η πτώση των τιμών της ενέργειας, όπως της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, έχουν διασφαλίσει ότι το καταναλωτικό συναίσθημα είναι λιγότερο απαισιόδοξο», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της GfK, Rolf Buerkl.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο δείκτης εξακολουθεί να είναι σε «πολύ χαμηλό επίπεδο» συνολικά και ότι οι επόμενοι μήνες θα παραμείνουν «δύσκολοι» για την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.

«Η ιδιωτική κατανάλωση δεν θα μπορέσει να συμβάλει θετικά» στην οικονομική ανάπτυξη φέτος, τόνισε.

Η γερμανική Κυβέρνηση παρουσίασε το 2022 ένα πακέτο στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας οδήγησε σε άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Το πακέτο περιλαμβάνει ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά από τον τρέχοντα μήνα.

Ο ήπιος χειμωνιάτικος καιρός και η πρόσφατη πτώση στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου συνέβαλαν περαιτέρω στην άμβλυνση των ανησυχιών.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει τώρα πως η γερμανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το 2023.

Στην πρόβλεψή της τον περασμένο Οκτώβριο, η γερμανική Κυβέρνηση εξακολουθούσε να προβλέπει συρρίκνωση 0,4% για φέτος.

Ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα παρουσιάσει τις νεότερες προβλέψεις την Τετάρτη.

ΚΥΠΕ