You are here

Βελτιώθηκε η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη

27/03/2023 12:55

Σημαντική βελτίωση, για έκτο συνεχόμενο μήνα, παρουσίασε τον Μάρτιο η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με κύρια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή μπορεί να συνεχίσει να διαταράσσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το μηνιαίο βαρόμετρο εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Ινστιτούτο Ifo και βασίζεται σε έρευνα που γίνεται σε περίπου 9.000 εταιρείες, σημείωσε σημαντική άνοδο στις 93,3 μονάδες, από 91,1 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Factset να αναμένουν ότι θα ανέλθει μόλις στις 91,2 μονάδες.

«Παρά τις αναταράξεις σε ορισμένες διεθνείς τράπεζες, η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ.

Η πτώση των τιμών ενέργειας και το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη τους τελευταίους μήνες, ενώ η γερμανική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις που οφείλονταν στις φόβους για συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η οικονομία δεν έχει ακόμη ξεφύγει από τον κίνδυνο, δήλωσε ο οικονομολόγος της τράπεζας ING, Carsten Brzeski.

«Φοβόμαστε ότι η τελευταία χρηματοπιστωτική αναταραχή θα αγγίξει την πραγματική οικονομία κατά τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.