You are here

Το Βερολίνο αρνείται να διακόψει τον Nord Stream 2

15/04/2021 17:43

Με τίτλο «Σύγκρουση στην Ουκρανία - Η Mέρκελ και ο Μπάιντεν ζητούν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ανατολική Ουκρανία», το περιοδικό Σπίγκελ σημειώνει πως παρά την κατάπαυση του πυρός, οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία έχουν αναζωπυρωθεί. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απαιτούν από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία -η Μόσχα κάνει λόγο για "γυμνάσια"»

Όπως αναφέρεται, η  Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσαν από κοινού την Ρωσία να μειώσει τις ενισχύσεις των στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί «αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από τηλεφωνική συνομιλία της Mέρκελ με τον Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουκρανία, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 41.000 στρατιώτες στην παραμεθόρια περιοχή. Η Μόσχα κάνει λόγο για «γυμνάσια». Στην Ανατολική Ουκρανία σημειώνονται από τα μέσα Φεβρουαρίου ολοένα και περισσότερες μάχες μεταξύ φιλο-ρώσων ανταρτών και του κυβερνητικού στρατού.

Αλλά και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας κάλεσε την Ρωσία να αποσύρει τα  στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά απορρίπτει τη διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στην Βαλτική ως κύρωση σε βάρος της Μόσχας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, δήλωσε μάλιστα δύσπιστος σε σχέση με το αν η παύση του έργου θα αποκλιμάκωνε την κατάσταση.

«Νομίζω ότι μάλλον θα έπρεπε να φοβόμασταν το αντίθετο», δήλωσε ο Mαας. Είναι σημαντικό να δοθούν διαβεβαιώσεις προς την Ουκρανία ότι θα της επιδειχθεί αλληλεγγύη και να προειδοποιηθεί η Μόσχα να μην προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή. Αυτό το έχουν καταστήσει σαφές η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τα κράτη του G7 και η διεθνής κοινότητα. «Αλλά και η Μόσχα δεν μπορεί να έχει συμφέρον να αναζωπυρωθούν οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει από το 2014 και μετά.

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησαν και για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την από εδώ και πέρα τακτική αναφορικά με την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Κατά την συνομιλία υπογράμμισαν «την σημασία του στενού συντονισμού και της συνεργασίας, καθώς και την συνέχιση της πολιτικής δέσμευσης για την χώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και η καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Mέρκελ και ο Μπάιντεν τόνισαν «την σημασία της παγκόσμιας και δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια», για τα οποία και οι δύο χώρες προτίθενται «να συνεχίσουν να εργάζονται».