You are here

«Βόμβα» στις αερομεταφορές και τον τουρισμό

21/11/2003 10:55
Η χθεσινή ημέρα είχε αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς για τις κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να φέρονται πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τις προχθεσινές απώλειες και να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, η είδηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη -το δεύτερο χτύπημα σε λιγότερο από μία εβδομάδα- ανέστρεψε το κλίμα πυροδοτώντας συγκρατημένες ρευστοποιήσεις μετοχών και στροφή προς πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως ευρώ, χρυσός και κρατικά χρεόγραφα. Η πτώση πάντως δεν είχε τη μορφή πανικού, καθώς οι αγορές φαίνεται να διατηρούν ακόμα την ψυχραιμία τους. Αναλυτές μάλιστα τονίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος κεφαλαίων είναι εγκλωβισμένο εδώ και καιρό στα χρηματιστήρια αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή να «βγει». Κι αυτή η διαδικασία εξελίσσεται σταδιακά.

Αγορά συναλλάγματος

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στην αγορά συναλλάγματος, με το αμερικανικό νόμισμα να καταγράφει συγκρατημένες απώλειες έναντι του ευρώ και ακόμη μεγαλύτερες έναντι του ελβετικού φράγκου και της βρετανικής στερλίνας.

Η διοίκηση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να βάλει λουκέτο, σταματώντας τις απώλειες για το βασικό δείκτη στο 7,37%.

Αντιθέτως, η πτώση της τουρκικής λίρας ήταν περιορισμένη μετά και τις δηλώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ότι είναι έτοιμη να παρέμβει στην περίπτωση που σημειωθούν μαζικές πωλήσεις πανικού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά futures ήταν πολύ ψηλά πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Τουρκία, ενόψει των ευνοϊκών στοιχείων που αναμένονταν για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ωστόσο το κλίμα γρήγορα ανεστράφη, και με το άνοιγμα η Wall Street βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Οι απώλειες όμως γρήγορα περιορίστηκαν, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα θετικά στοιχεία για την οικονομία. Ωστόσο, δεν παραβλέπουν τις δυσοίωνες προοπτικές που διανοίγονται για επιχειρηματικούς κλάδους με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, όπως είναι ο τουρισμός.

Θα συνεχίσουν τις πτήσεις...

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Βritish Αirways και της Lufthansa ότι δεν θα σταματήσουν τις πτήσεις προς την Τουρκία, αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέες εξελίξεις ενδέχεται να πλήξουν τον κλάδο των αερομεταφορών, ο οποίος ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ, τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη κόστισαν στις αερομεταφορές περίπου 5 δισ. δολάρια μόνο το 2002.

Υποχώρηση των μετοχών

Η μετοχή της Βritish Αirways έφθασε να χάνει το 4,5% της αξίας της και της γερμανικής Lufthansa να υποχωρεί κατά 5,3%. Η Αir France, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης κατέγραψε απώλειες κατά 2,5%, της ΚLΜ κατά 4,2% και της Εl Αl Ιsrael Αirlines Ltd κατά 3,1%, αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης.

Οι ανησυχίες ότι οι νέες επιθέσεις θα πλήξουν και πάλι την τουριστική βιομηχανία αποτυπώθηκαν χθες και στις μετοχές των εταιριών του κλάδου. Η ΤUΙ έχανε το 5,6% της αξίας τη και τη First Choice Ηolidays υποχωρούσε κατά 3%.

Η βρετανική εταιρεία Lastminute.com, η οποία δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις θα επηρεάσουν σημαντικά τις τουριστικές της δραστηριότητες. Η μετοχή της μάλιστα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε κατά 18%. Προβληματισμός υπάρχει επίσης για τον κλάδο των ασφαλειών, ενώ πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Ναταλία Σ. Δανδόλου